Baner

Treba li Ultri odobriti 2 milijuna kn potpore?

Subota, 30 Srpanj 2016

Konji ne bi bili dobri kada za sobom ne bi ostavljali oblake prašine! No količina prašine je nekada tolika da od nje plemenitog ždrijebca jedva možeš i vidjeti.

 
Pa tako Ultra praši već drugu godinu za redom sugestijama svog odlaska s Splitske panorame jer nadređene državne strukture nisu voljne pružiti traženu financijsku potporu, a šuškanja koja su šušnula prethodne godine ove postaju još glasnija za izdanje 2017.

 
No kako to obično biva medalje su bipolarne. Klubska je svakako inklinirana poduprijeti sve što jača scenu, no uz jedan anex. Naime brojke govore same za sebe crtajući sliku koliko ovako veliki festival pridonosi razvoju turističkog gospodarstva golemim prihodima koji se generiraju, ali i kolateralnim podizanjem imagea Hrvatske kao zemlje glazbenog i mladenačkog turizma. Činjenice resko pjevaju svoju pjesmu da je od dolaska Ultre veći priljev kapitala na scenu, sve veći interes publike kao i broj inicijativa udruga, pojedinaca i promotora i medijske mašine koja prati elektroničku glazbu. Korporacije su ujedno voljnije uložiti više u scenu i njene projekte, a zima također dolazi s bogatijom klupskom ponudom. Turističke zajednice, gradovi, županije, Vlada RH su konačno prije par godina počeli podupirati ovakve događaje i na inozemnom tržištu ulagati u promociju Hrvatske kao festivalske destinacije. Ultra naravno nije jedina kojoj skidamo šešir jer su festivalsku snježnu kulu već zarolali i teren pripremili festivali  poput Sonusa, Dimensionsa, Outlooka, Moondancea, kao i sama lokacija The Garden Tisno koja ove godine ima 7 festivala.

 
No sada stižemo na naličje medalje. Ultra team je tražio od domaće vlade potporu od 2 milijuna kuna, od čega im je odobreno oko 600 000 kn. Mi smo svakako mišljenja kao bi Ultri trebalo odobriti čitav iznos, ali naravno uz uvijete. Odluče li institucije jednom privatnom projektu ove magnitude odobriti sva sredstva, dio njih bi trebao iznova biti vraćen u krvotok potpore domaćoj sceni, koja je do sada bila ignorirana, pa navodimo samo nekoliko elemenata slagalice koji bi trebali biti postavljeni na mjesto:
 
1. Ignoriraju se hrvatski mediji pri čemu se od njih traži besplatan PR, čime internacionalni brand pokazuje nepoštovanje prema zemlji u kojoj održava svoje evente
 
2. Cijena ulaznica za domaće i regionalne posjetitelje je postavljena previsoko i ne odgovara standardu 
 
3. Domaće DJ-e se, u maniri kulta ličnosti Ultre, tretira na način da im se sugerira da bi trebali biti sretni što uopće imaju čast svirati na Ultri pa 99% prihvaća neplaćene gaže, dobivene preko raznoraznih veza i vezica

 
DJ-i su zaslužili da sviraju na Ultri i imaju honorar. Država bi trebala oformiti strategiju zaštite domaćih autora i kroz veće potpore tražiti da 20-30%% line-upa čine naši izvođači! Mediji su zaslužili da budu plaćeni jer vas promoviraju! Posjetitelji su zaslužili da prisustvuju festivalu po cijenama koje su realne za hrvatski standard!
 
Dakle za punu potporu i ispunjavanje zahtjeva Ultre smo pod uvjetima da se festival održava krajem lipnja ili početkom rujna u svrhu produženja sezone, da potpora znači ujedno i ugovor da Ultra ostaje u Hrvatskoj narednih 5 godina, da će se poštovati domaći mediji i postotak novca koji se ulaže u promociju istima biti definiran pri potpisivanju ugovora, da će lineup biti sačinjen od 30% domaćih izvođača (što bi ujedno trebao biti definirani uvjet prije davanja potpore) i da će našim umjetnicima uredno biti isplaćen honorar preko autorskih ugovora kako bi se dio uloženog novca kružno vratio onima koji drže ovu scenu i interes za nju i kada Ultra spakira svoje kofere. Konačno, ali nimalo manje važno, je respekt prema domaćem gostu. 900 kn za tri dana festivala golemi je trošak prosječnom zainteresiranom festivalđiji i ujedno cijene pića, koje su skrojene po globalnom standardu, su 30-50% veće od prihvatljivih.  

 
Stoga u narednim izdanjima nekoliko milijuna u smjeru Ultra lijevka zvuči sasvim dobro za mikrokozmos elektroničke scene i njegovu makrosestricu gospodarstva i turizma, no ne ispuni li se barem 75% navedenog, ova pobjeda u kojoj naizgled svi dobivaju bi se učinila pomalo Pirovim podhvatom.
Treba li Ultri odobriti 2 milijuna kn potpore?