Skip to main content

Fabric i Boogaloo tech-house hibridizacije uz Terry Francisa

Kreneš li dolje, u kaskade podzemlja, kat po kat, dalje od grčkih mitova nećeš završiti u Hadu. U zagrebačkom 21. stoljeću put vodi u Boogaloo, a ono vraški dobro jest ovoga puta glazba.

Piše: 


Nekoliko razina bliže središtu zemlje tako večer petka, 26. siječnja od 11 uvečer,  mjesec u zenit ispraća uz fabricovu vlastitu inkarniranu instituciju sa samoga vrha globalnog elektroničkog metronoma, Terry Francisa. Ime poznato svakom elektroničaru koji drži do sebe, svakoj elektroničarki koja je bacala tenisice izlizanih džonova s melankolikom prisjećanja svih partija na kojima su s njome bile. Terry je jedan od onih koji živi u centralnom krugu tvojih mokrih strujnih glasnih snova i lice koje se sasvim slučajno ili manje slučajno od sasvim pojavilo davno davno prije, 1999., na prvoj večeri strukturirane buke otvaranja nadrealnog plesnjaka koji jest londonski fabric.

Desetljećima kasnije ljubav na prvo uho još uvijek ovaj isti čekić nakovanj i stremen izaziva izvan margina uvriježenog, a kralj bez krune, ambasador tech-housea ne da se kategorizirati ikojim fiksnim pojmom žanra. Ponekad nazvan dub houseom s natruhama techna, pokušaj distinkcije konkretne Terryjeve žanrovske pripadnosti je besmislen jer on zapravo čini ono što bi dobar DJ trebao – zamućuje granice oslanjajući se na emocije s podija i penje se prema staklenom tropu underground uslojavanja kao opsesivac besprijekorne tehnike preciznog miksanja gdje je sve na svom mjestu i postoji mjesto za sve.

21 ljeto i zima su odljetili i odzimili svoje hladnoće i topline od kada je Terry, kao mlado lice na pupajućoj globalnoj sceni koja je tek ulazila u www eru proglašen najboljim novim DJ-em u časopisu Muzik. Snježna kugla je grabila momentum i smjestila ga kao rezidenta u legendarni Stems klub, a '94. je gospodin Francis sreo kolegu mu Colesa i u komplementarnoj potrebi da pokrenu tijela pod pultom nastala je i prikladno nemirno nazvana večer nezanemarivih glazbom pokretanih pročišćavajućih podij tresuckanja – Wiggle. Londonski acid house dobio je svoga konja za trku i postao osovina oko koje se gradio čitav jedan novi žanr u kraljičinoj zemlji sredinom 90-ih, a prvi LP čekalo se četvrt stoljeća da bi prethodne godine za Hallucienda label nastalo dijete ljubavi i godina rada "Together" LP kao komplementarno izadanje starih traka s EP-a s početka stoljeća i nikada do sada objavljenog materijala.

Pa kada acid sretne trippy electro kada funk poljubi  techno i groovy house u čelo i radi to često, bolja polovica, gospođa Francis tragi-komično svjesna da čovjeka svog života dijeli s ljubavnicom (doduše elektroničkom, ali jednako fatalnom) u danima čekanja povratka sa svjetskih pultova osnovala je klub podrške za žene DJ-eva koje muževe stalno posuđuju globalnom uhu.

Gospođa Francis će još jednom biti sama nadolazećeg predvikenda, ali Terry neće biti sam uz podršku domaćih Mary i Matyje za Boogaloo pultom. Pa kada sve bude zaključano, kada uredi zazjape prazni, kada su tablice zatvorene i radnom tjednu mašeš u retrovizoru, usmjeri si kosti dolje u podzemlje na jednu dozornu katarzu na podiju. Nema veze što se dogodi do tada, ponekad je dovoljno samo da zatvoriš oči na tren i pustiš ritmu da te uzme da sve sjedne na mjesto.

Idi pa vidi… pa slušaj, pa pleši!

Event Info – [26.01. Future Scope pres. Terry Francis]

Nagrađujemo s 2×1 ulaznicom!
– u FB komentaru ispod članka napiši kako se zove label na kojem Terry radi zajedno sa još dvoje kolega Colesom i Richardsom. Dvoje s točnim odgovorima objavljujemo u petak do 15h

hardbeats mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web