Skip to main content
  • alt
  • 1.10.2015.

Burnov party za superheroje u Laubi!!!

Zašto smo fascinirani superherojima? Zašto nadljudsko u ljudskoj formi izaziva takvo udivljenje i kamo putuju Batman, Superman i Hulk?

 
U osvit ove jeseni superheroji stižu u prostor Laube kao rezultat partnerstva s švicarskim institutom  MAISON D’AILLERURS (House of Elsewhere) iz Yverdon-les-Bains. Oni su manifestacija svega onoga što kolektivno smatramo vrijednim inkarnirana u ljudskom obličju, svih vrlina i moralnih vertikala koje je tako teško pronaći u suvremenom svijetu. Stoga nije ni neobično da je fascinacija običnim ljudima s neobičnim moćima tako intenzivno uklizala u popularnu kulturu upravo na početku 20. st. kada se svijet rapidno počeo mijenjati u novoj fazi napretka. 
 
alt
 
Ove pop-art bajke parafraza su tisućljetnih mitova koji sugeriraju postojanje nečega što izmiče običnom ljudskom iskustvu, ali za razliku od bogova, koji više ili manje žive među nama i sudjeluju u svijetu, superheroj je za vrijeme danjeg svijetla jedan od nas, običan čovjek s manama i svojim osobnim borbama. Ne svira harfu na oblaku, ne gladi dugu bijelu bradu dok upravlja sudbinama.
 
Odabrani esksponati predstavljeni su u pet različitih medija (slika, skulptura, fotografija, strip i instalacija) i pozivaju posjetitelje da otkriju ljudskost svakoga od superheroja, ali ujedno i onoga koji čuči u njima samima. Baš nitko ne može stvari koje ti radiš raditi na točno taj način.
 
alt
 
U Laubi se predstavlja mješavina domaćih i inozemnih umjetnika  koji su već izlagali u Švicarskoj 2014. na izložbi “Superman, Batman & Co…mics!” pa će tako Laubini "SUPERHEROES 2.0" udomiti djela Mathiasa Schmieda, Helene Jenčić, Adriana Tranquillia, Alexandera Nicolasa, Ivana Fijolića, Mislava Katalinića, Marihe Ujević Galetović, Ines Krasić, Audrey Piguet i Nikoline Ivezić. Čini se da je Lauba uz kuću za ljude i umjetnost ujedno postala i krov nad glavom nadnaravnim moćima. Za detalje o projektu i cijenama ulaznica skokni baš ovdje gdje je ekipa iz Laube lijepo objasnila.
 
alt
 
A kako su i oni naposljetku kada skinu tajice i plašteve samo ljudi pretpostavljamo da bi također voljeli proplesati koju noć (naravno ako ne začuju neki udaljeni poziv u pomoć) pa stoga u subotu, 10. listopada, u Laubu stižu glazbeni superheroji na SUPERHERO by burn, a njihova moć je da te barem na nekoliko sati natjeraju da zaboraviš na bilo koju brigu i učine da svijet izvan crnih zidova ne postoji. U 22 sata stižu matrona pulteva Miss Soulfly i ovogodišnji burn Residency pobjednik Tom Bug. Upad ti je 40, a sasvim siguran pod njihovom zvučnom kupolom si do 7 ujutro. 
 
alt
 
Znate kako ide: Uvijek budi ti, osim ako možeš biti Batman, tada budi Batman, a ako već ne možeš biti Batman sljedeća najbolja stvar je da ga posjetiš u Laubi!
 
sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop