Skip to main content
  • 24.11.2016.

“Daj malo hausijane!” za savsku subotu!

Tamo negdje duboko iz mraka podija u malom zatišju između beata zrak prodere urlik  – "Daj malo Hausijane!" – a uzrečica pripada zagrebačkoj legendi koji u rukama drži konce Fanatika.

 
Mašine se tako iznova pale, strobo reže mrak. stara i nova stopala još jednom, slijepa na svoje prethodno poznavanje ili nepoznavanje, dijele podij u beznadnoj predanosti ljubavi spram housea kojoj se na One4One podiju kojem se odajemo od 21 sat. Zaboravi obiteljske ručkove, objašnjavanje rodbini zašto provodiš noći na flooru, zašto ne znaš živjeti nikako drugačije no kao plesač i zašto sada izgledaš kao zombi. Tvoja hrana leži negdje drugdje, a serviraju je  kroz noć, iz Nove Gradiške friško dostavljeni, Yakka, požeški nam Topa, i rezidentske šake Toxica koji si je na kamin, pećnicu, policu spremio Amasadora za najpionira rađanja jedne scene, a tu je i osnivač i Buc Glokuris.
 
Dečki ti nose tako, u apsolutnoj predanosti i za cijenu baš ničega osim potrebe da se mičeš, koktel funkyja, jackin'-a, disca i klasične house pejzaže. Tako da pali li ti sveprožimajuća techno i EDM estetika bubnjić, za nešto drugačije sonorne putopise, koji će se s vremenom još popunjavati gostima iznenađenja, skokni do One4One kluba, mjesta na kojem nema mjesta suvišnosti, gužvi i lažnom elitizmu.

 
Gospodin Buc, sufiksa Glokuris, relativno je nova njuška na sceni ali kada njuške njuše, njuške njuše dobro pa je tako ujedno i inicijator i pokretač programa "Daj malo hausijane". Buc je zasjeo za crtaću ploču i posvetio golemi komad svog vremena tome da te u skoroj budućnosti čekaju razni house oblizeki, biti će partyja, bit će gostovanja, bit će jutara kada ideš doma s onim bedastim zadovoljnim cerom na licu. Nije loše za nekoga tko je iz sjene iskoračio prije godinu i pol.

 
No nove njuške trebaju vodstvo starješina elektroničkog krda i ovdje u scenarij kuće housijane upada i, Ambasadorom okrunjeni, starješina Toxic. Koliko imaš godina? Šanse su da je Toxic svojim glazbenim stažem nadmašio broj svjećica na tvojoj torti. Na njegovoj bi zamplamtjeo požar jer je prvi nastup zapisan već u davnu 1984. u malom privatnom klubu u rodnom gradu. 32 godine rijeka ispod mostova kasnije rijetko tko se može još pohvaliti time da i danas voli glazbu jednako jako kao prvoga dana. 19 ljeta i zima hvatao si ga kao radijskog voditelja u urednika glazbenih emisija na većini zagrebačkih radio stanica. Od prvih simpatija i koketiranja s electro funkom i canadian discom, uho je uhvatilo atom housea i postaje jedan od prvih domaćih momaka koji ga počinje širiti domaćim podijima. Vještina kasnije rezultira i punjenjem internacionalnih plesnih punktova Slovenije, Njemačke, Velike Britanije… Lovio si ga za katedrom prvih 6 godina na prvoj DJ Akademiji, a chillao je i u ulozi suosnivača i rezidenta nekih od najznačajnijih klupskih programa koji su oblikovali generacije (Body & Soul, Bodywork, F-Scope, Get*HIGH).

 
 
Domagoj Jakić. na glazbenoj sceni poznatiji kao Yakka, hrvatski je house producent i DJ, prisutan na domaćoj i globalnoj sceni u posljednjih 5 godina, o čijem radu najbolje govore izdanja za renomirane izdavače elektroničke glazbe, suradnje s imenima kao što su Barbara Tucker, Blaze, DJ PP, Adrian Hour, Gary Caos, Demuir te brojni singlovi i remixevi na top 100 listama vodećih online shopova elektroničke glazbe kao i podatak da na Soundcloudu njegovu glazbu sluša publika u više od 110 država svijeta

 
Yakka je jedan od onih prekrasno simpatičnih control freakova koji voli imati prste u svim pitama pa ćeš ga jednako lako zateći i kao suradnika i organizatora iza pulta kao i da tjera ekipu na ples ispred njega svojim raznolikim kameleonskim emocionalnim egzibicijama. Od sporog i mirnijeg senzualnog deep housea, do energijom nakrcanog prštećeg funky/disco/jackin housea i izleta u mračni progressive i tvrdi tech zvuk – Yakka moćže sve.
 
Iako pretežito orijentiran na remixeve stranog tržišta, proširio se i na domaće hvatajući u ruke neočekivane skladbe nebi li publici predstavio elektronički zvuk dovoljno zanimljiv da ga prihvate, ali bez pogibanja glave pred konvencijama i konformizmom običnog pa su se tako u CV-ju zaglavili i remixevi Detoura, Ivane Kindl, Nipplepeople… Na stageove Ambasadora popeo se ne bi li primio nagradu za najbolji single godine (Yakka – Without You) uz još dvije nominacije.
 
I za kraj, no time nimalo manje sladak, gospodin Mladen Topić, aka Topa, rođen je 1983. na ulicama Požege i s 11 ga u mrežu hvata ritmičnost bubnja, da bi prošao sve od klasike do rocka, i duša se napokon smirila u elektroničkom prvim eksperimentima s houseom u glazbenoj školi. Istraživanja kao finalni odabir današnjeg Tope donose funky, jackin' i tech house, a poznaješ ga uz DJ-ing i kao tekstopisca i producenta. Singlovi "Ovisan" i "Otrovan Tobom" imali su tako izniman uspjeh na radiju jer su elemente housea, disca  fnuka spojili s toplijim pop zvucima.

 
Trenutna party večer naziva je Body Movin' i prati je istoimeni show na Radiiju Požega, a kao bubnjara i DJ-a uhvatilo ga je uparenje s kolegom i prijateljem DJ Dominik Carom s kojim nastaje program "House meets Congas" kao kombinacija elektroničke glazbe i live udaraljki. 2012 je godina u kojoj izlaze i prve vlastite jackin' house singlice pa se na Caboose Records smješta "I got over", potom prvi EP "Watch The Sun" nalazi dom na Tasty Recordingsu i slijedi "Jazz Religion" EP za Twins Mansion. 2014. pak donosi nove razloge za slavlje rađanjem Body Movin' Recordsa.
 
brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk