Skip to main content
  • Marshall Jefferson
  • 28.02.2007.

Marshall Jefferson u sarajevskom Boulevardu

Titulu kuma house-a Marshall Jefferson dobio je za definiranje pojma "house" i cijele plesne muzike kakvu danas poznajemo. O čovjeku kojeg će ugostiti Boulevard, i uz kojeg će nastupiti naravno rezident kluba DJ SrleOne 2. ožujka nije potrebno puno govoriti, ali ipak da kažemo da se radi o čovjeku koji je „The Godfather of House Music“. 

Piše: 

Naslovna foto

Marshall Jefferson

Od početka je pomagao definiranju plesne muzike do današnjeg oblika.  On je naime 1986. odsvirao klavirsku dionicu na house pjesmu. Ideja je bila toliko inovativna da su mu neke izdavačke kuće čak rekle da to nije house muzika. Ta je stvar postala platinasta himna house glazbe i danas se rijetko čuje house stvar bez klavirskih dionica. Godine 1987. producirao je prvu acid house stvar koristeći Rolandov TB-303 i paralelno radio na karijeri DJ Pierrea. Među prvima u house produkciji koristi duhovne i spiritualne crnačke vokale lansirajući imena poput: Ten City, Kim Mazelle i CeCe Rogers.

Sve te rane house stvari danas prepoznajemo kao deep house, garage i techno, a TB-303 postaje najkorišteniji instrument techno umjetnika i producenata. Činilo se da svaka pjesma koju Marshall napravi prerasta u novi muzički oblik, zbog čega mu je bilo žao jer je samo htio da svaka pjesma zvuči drugačije. Bio je i jedan od prvih koji su donijeli house zvuk u Europu 1987. godine. Popis ljudi koje je uzdigao do zvijezda se povećavao, tako da su tu bili: Roy Davis Junior, Felix Da Housecat, Lil' Louise, Frankie Knuckles, Steve 'Silk' Hurley te mnogi drugi ne ukljueujući tu i stotine DJ-a i producenata iz cijelog svijeta kojima je bio uzor.

Najimpresivnija stvar vezana za njegovo ime, koja ga izdvaja od drugih, je njegova sposobnost da konstantno stvara klasike. Jedan je od najizdavanijih i najlicenciranijih producenata plesne muzike danas, jer je uvijek bio orijentiran prema stvaranju novih tekstova i melodija za svoje pjesme. Nakon četverogodišnje pauze (1990-1994), vratio se u Englesku te se iznenadio činjenicom da je plesna muzika ostala ista tj. nije se značajnije promijenila u te četiri godine. Vratio se svojim DJ korijenima te postao jedan od največih DJ-a koji je došao iz Chicaga i svirao u najvećim klubovima i događanjima po čitavoj Europi, a postao je i resident na najvećem europskom Tribal Gathering/Big Love dance festivalu. Koji god čudan put elektronieke glazbe do današnjeg oblika bio, možemo biti sigurni da je Marshall dobrano utjecao na njega. U kojem će pravcu slijedeće skrenuti Marshall?

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2