Skip to main content
  • monolake
  • 21.10.2013.

Monolake prvi put u Hrvatskoj

Ukoliko ste propustili i više nego izvrstan lanjski nastup Monolakea u Ljubljani, Machine Whisper vam pruža priliku da nadoknadite propušteno jer upravo tog glazbenog virtuoza premijerno dovodi u Hrvatsku. 

Naslovna foto

monolake
 
 
Monolake  je započeo  1995. godine kao zajednički projekt Gerharda Behlesa i Roberta Henkea kada su izdali svoj prvi singl "Cyan" na berlinskome labelu Chain Reaction. Dvojac je dijelio interese za programiranje, akademsku računalnu glazbu i fascinaciju surovim snagama elektroničke klupske glazbe. Kombinirajući te elemente, njihova su se izdanja koncentrirala na razvoj polako mijenjajućih repetitivnih struktura povezanih s kompleksnim dizajnom zvuka. Od samog početaka, Monolakeu je stvaranje glazbe bio proces više povezan s igrom i interakcijom s mašinama u stvarnom vremenu negoli konstrukcija kakve glazbene ideje.
{youtube}ep4C79qt0N4{/youtube}
 
Slijedom tog promišljanja glazbe, Robert Henke je izgradio vlastiti hardware za nastupe uživo, poput Monodecka II, Gerhard Behles pak je osnovao svjetski poznatu tvrtku Ableton u koju se uključio i Henke kako bi razvili prvi glazbeni software, Ableton Live. Kao posljedica navedenih događaja, Monolake je postao solo projekt Roberta Henkea kojem bi se povremeno pridruživali gostujući izvođači među kojima je najznačajniji Torsten "T++" Profrock, koji je surađivao na albumima Cinemascoope i Polygon Cities te na nastupima tijekom 2008. i 2009. godine.{youtube}ifalpMF94W4{/youtube}
 
Od 2009. godine Monolake nastupa zajedno s nizozemskim vizualnim umjetnikom Tarikom Barrijem  koji vlastitim softwareom, Versumom, u okviru stvarnog vremena stvara 3D krajolike.  Inače, Tarik Barri započeo  je karijeru kao glazbeni producent da bi kasnije uvidio da iste metode kojima stvara glazbu može primijeniti i na slike te se posvetio sinergiji zvuka i slike s ciljem da svaki slušatelj vidi zvuk i čuje slike. {youtube}zQ4KqDKjL1k{/youtube}
 
Glazbeno govoreći, Monolake se ne može svrstiti ni u jedan žanr te je možda najbolji opis – . glazba s puno bassa, perkusija i širokog i dubokog dizajna zvuka. Radi se o istraživačkome projektu čija je namjera pokrenuti ljude na podiju, preplaviti ih zadivljujućim zvukovima i sofisticiranim vizualnim manipulacijama te im pružiti jedinstveno koncertno iskustvo
{youtube}1NT1oa-ybAs{/youtube}
 
Kao podrška Monolakeu, nastupit će DJ-ica i producentica Electric Indigo koja je prepoznatljiva po svojoj inteligentnoj interpretaciji techna, odnosno elektroničke glazbe te se njeni setovi odlikuju jasnoćom i dubinom vizije koja proizlazi iz dubinskog poznavanja glazbe. Od domaćih snaga tu su Fromm, Man From The Lab i Art Lentz te gost iz Ekstrakta, Ganik.
{youtube}sHgoKP-UBow{/youtube}
 
Premijerni hrvatski nastup Monolakea zakazan je za petak, 8. studenog, u prostoru DHC3, ulaznica će vas u pretprodaji stajati 60 kuna, a na ulazu 80 kuna.

{jcal_latest eventid=4440}
brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk