Skip to main content
  • 28.06.2017.

Road to Moondance vodi u DEPO!

Baš kao što svi putevi vode u Rim, kao što se put do pakla ljeska od sjajnih pločica dobrih namjera, kao štp jedna duga cesta fura u raj, i kao što jednako tako za pakao postoji čitava autocesta na koju se možeš priključiti, za plesnoga tebe ima jedna puno značajnija cesta – ona koja vodi na Moondance.


No Moondance iskustvo nije striktno rezervirano samo za one koji uspiju ugrabiti karte za tri dana na tvrđavi, već je dislocirano i diseminirano i počinje svoje zagrijavanje mjesecima ranije kao jedna cijelo godišnja priča prisutnosti dobre glazbe. Zašto? Zato što su predigre važne. Ne vjeruješ li nam pitaš sada svoju bolju polovicu pa se vratiš natrag čitanju.

Veliki, mali, tužni i sretni, zaljubljeni, namrgođeni, bijeli, žuti, plavi i ljubičasti, oni u strahu i oni neustrašivi, hrabri i povučeni – svima svijetli ista mjesečina, svi ponekad žele iskočiti iz kože i potegnuti jedno dugo zavijanje dok nitko ne čuje. Pa ćeš tako zavijati sa sumjesečarima i somnambulistima i ove godine u petoj rundi zaredom na legendarnom već ritmom infuziranom tradicionalnom kamenju Kamerlengo tvrđave od 10. do 13. kolovoza. A lutalice, prije nego što im Mjesec sjedne u pravu kuću kolovoza, u sigurnosti plesne karavane hodaju svime poznatim i nepoznatim, gaze preko pustinja svakodnevice, ne bi li ti na posljednji dan lipnja raspakirali svoju putujuću glazbu i skućili se na jednu noć među zidove DEPO kluba, ako si mlad tweetneš ovo odmah, instagramaš sebe s velikim osmjehom ili pozoveš sve Facebook frendove, a kao si star (znaš da zovemo to mudar) znaš da je DEPO bivši Katran pa pošalješ SMS onom frendu s kojime si mladost ostavio tamo.

Mjesec i u organizaciju njegovih puta i svjetlina zapleteni Pero, sada pod sirovijim i eksperimentalnijim Skeptik aliasom ne zanima ni jedna faceta tebe osim ona definiraš li se u esencijalnoj onotologiji kao plesač. Pa ako jesi domaćem pokretaču svega onoga na struju pridružuju se još i Lag i zagrebački kolega Ivan Komlinović.

Peru već dovoljno poznaješ, ponekad jednostavno postoje oni koji stoje kao nepokrenuti pokretač početaka i oni za koje si svjestan da bi krajevi ujedno značili i krajeve ere, pa je jedino prikladno da su se AlfaRitam i OmegaRitam, koji ove godine slavi spektakularnih 20 godina, nađu u rukama srebrnog lisca domaće elektronike u 3. desetljeću na sceni i žilama koje zalaze u sve što je valjalo čuti posljednjih dekada. Kako je svaki početak simultano i kraj tako također i svako svjetlo i spoznaja ujedno sa sobom nosi i svoj mrak pa kao eksperimentalan, mračan, subverzivan, preispitivajući, hipnotički, industrijski alterego nastaje Skeptik:

"Ja sam između ostalog odrastao na post-punku, ranoj elektronici i industrijskom zvuku i to izlazi na vidjelo kroz Skeptika. Skeptik je preuzeo taj dio koji nisam imao prilike često pokazivati i mislim da je pravo vrijeme za to".

FB EVENT: Road to Moondance festival at DEPOklub, Zagreb

Lag ti je novosadski majstor neobičnih ritam linija, onaj koji techno reinterpretira kroz prostore na kojima žive eksperimentalne disparatne estetike Johna Cagea i Phillipa Glassa, koji se utječe Millsu za muze i razmatra i razlama sve što vole Rumenige, Loktibrada, Ed Rush & Optical, Makato, Christ , Obscurum, Plaid, Clark, Dead Skeletons, 999, Brian Jonestown Massacre. Jednako nepriličan u svom glazbenom odrastanju odmiče se od uobičajenog kako je odrastao na zvucima punka da bi kasnije proveo dane u klasičnom glazbenom obrazovanju i oba elementa zauvijek su zaglavljena u njegovu viziju techna. Plesao je Exit, plesao je Tresor. Komlinovića sasvim znaš i on je sasvim tvoj, rođen i odrastao na ulicama Zagreba i u 20 godina karijere sada se, uz sjajne Dj-ing i produkcijske vještine, može pohvaliti statusom inženjera zvuka i masteringa. Kao i Lag inklinaciju su one eklektičnog sakupljača, koji nalazi sve ono dobro i skriveno kako bi to izvukao na svjetlo, a nova etapa karijere izvučena je baš pod mjesečevim svjetlom na Kamerlengu kada je iz studija donio svoju opremu i prebacio afinitete u najdirektniji način povezivanja s publikom kroz glazbu – live nastup.

A ti put DEPO-a 30. lipnja i idi pa vidi (i čuj!)!

brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop