Skip to main content
  • alt

Sajam ploča – dođi, uzmi, zavrti

Da si dama na nekom dvoru, da si sol svijeta, seljak ili plemić prije nekih 150 godina tvoja jedina šansa da čuješ glazbu, kao i u svakom trenu povijesti do tada, bila bi da je slušaš uživo.

 
Seoska zabava, neki drmeš ili pak partiji na dvoru uz nakinđurene sudvorjane… ali onda odjednom revolucija. Gospodin Emil Berliner 1887. iznašao je način da glazbu zarobi na okruglu, glatku, sjajnu površinu. Rođen je prvi gramofon i glazba je odjednom dobila novi život.
 
Pod uvijetom da imaš dovoljno keša mogao si si nabaviti jedan ovaj fascinantni stroj ili pak navratiti kod prijatelja na čaj, kavu, kolače s medom, sjesti i poslušati ovu zarobljenu glazbu.

alt

 
Nakon toga digitalizacija i strah da će vinil kao medij nestati sa scene, da će ga izgurati bitovi, bajtovi i sveprisutno jurcanje elektrona. No kako život piše priče bolje no što bi ikoji scenatist mogao složiti dogodilo se nešto nevjerojatno. Početak 21. stoljeća odjednom rezultira novom pomamom za pločama. Moža je nostalgija, možda je razlika u kvaliteti ili je možda samo do emocije da mi ljudi volimo opipljivo i mjerljivo i da volimo sposobnost da glazbu držimo u rukama ovdje u realnosti a ne negdje na dislociranim, decentraliziranim elektroničkim poljanama interneta.
 
Vraćamo se puni krug i ploča ponovo postaje sinonim kvalitete, prekrasan sudar novog i starog. Zbog svega ovoga riječki Palach je odlučio organizirati sajam ovih malih vinilnih krugova sjećanja. Pa ako si riječanin, tako se osjećaš, voliš riječana ili riječanku ili ćeš se subote, 22. studenog, zaletjeti malo do Rijeke dođi na sajam.

alt

 
Ljubav spram glazbe, zajedništvo i kvaliteta na jednom mjestu će okupiti desetke izlagača. Možda je službena trgovina, možda je privatni kolekcionar koji uđe u potpuni geek mode kada vidi da može nabaviti rijetku i vrijednu ploču. Ovaj sajam načinjen je kao prirodni nastavak sajma ploča koji se održavao za vrijeme Impulse festivala. Tako da navratite u Palach već ujutro, možete se nakon toga zaletjeti na kavicu i klopu i vratite nam se navečer na Techinzg dub na kojem će nastupiti milanski Mountain top sound system. Kako god, dođi si po svoju ploču, dvije i uživaj.
 
brejcha 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2