Skip to main content
  • 12.04.2017.

Xed sprema Kraftwerk Tribute Party u Boogaloo klubu

Povodom 40 godina najutjecajnijeg albuma elektroničke glazbe "Trans-Europe Express" (1977.), Ambasadorom​ nagrađen DJ Xed priprema tribute njemačkog glazbenog sastava Kraftwerk koje mnogi smatraju utemeljiteljima elektroničke glazbe.

Piše: 

Naslovna foto

Kraftwerk


Music: Xed
VJ Donnie

Ulaz (18+): 30kn
Do 00:30h besplatan ulaz za dame

FB Event

DJ Xed: "Trans Europe Express je album kojeg rado poslušam, pogotovo kad idem na put, jer je to, kao i svi njihovi albumi, konceptualan album i zaista je pravi doživljaj to remek djelo poslušati u cijelosti. Kroz dozu svojevrsnog humora i s filozofskim pogledom na svijet obrađuju teme njima bliske. Sami ulaz u album je jedinstven i kad ga slušam, ne mogu vjerovati da je star 40 godina. Zaista su bili daleko ispred svog vremena. Bili su vizionari i vrhunski umjetnici koji su stvarali nešto sasvim novo i nikad prije čuveno u glazbenim okvirima.

Intervju XED

Velika mi je čast biti ne DJ nego medij njihove glazbe u subotu. Naravno, tu će biti zastupljeni ostali izvođači koji inspiraciju crpe direktno iz Kraftwerka. Karl Bartos (bivši član), Komputer, Deutsche Bank, Commuter, Metroland, Franck Kartell, Dopplereffekt i mnogi drugi. Nadam se da se vidimo u što većem broju."

Podcast XED

Kraftwerk su 1970. godine u Düsseldorfu osnovala dvojica studenata muzičke akademije, Ralf Hütter i Florian Schneider-Esleben. U početku, pod nazivom Organisation, dvojac je objavio album 'Tone Float', a na koncertima su izvodili avangardnu glazbu. Osnovavši Kraftwerk, započeli su rad na debitantskom albumu 'Kraftwerk I', već tada nagovještavajući revoluciju u suvremenoj glazbi. Nakon nekog vremena Kraftwerk je počeo djelovati kao kvartet, kada su se Hütteru i Schneider-Eslebenu pridružili Fritz Hilpert i Henning Schmitz.
{youtube}n4z5VmOIYu8{/youtube}

Na samom početku karijere članovi Kraftwerk-a stekli su glas najvećih inovatora u pop glazbi, a sebi su stvorili imidž robota tj. ljudi-strojeva. Ne postoji gotovo nijedan njemački bend koji se toliko često navodi kao izvor inspiracije za mnogobrojne glazbenike. Među njima su se našli i izvođači poput Depeche Modea, Duran Durana, Afrike Bambaate, Chemical Brothersa, New Ordera, Laurenta Garniera, a kasnije su se na njih referirali i Madonna, R.E.M., Coldplay…
{youtube}i7i83yoQSo0{/youtube}

Zbog presudnog utjecaja na elektroničku scenu i primjene elektronike u glazbi mnogi ih smatraju bendom bez kojeg danas ne bi bilo popularne glazbe u ovakvom obliku. Međunarodna karijera počinje 1974. godine izlaskom četvrtog albuma i istoimenog singla 'Autobahn', s kojim su dospjeli na američku top ljestvicu, a u Velikoj Britaniji zasjeli su na 11. mjesto top ljestvice singlova. Valja spomenuti da je na njihov zvuk značajno utjecao i Konrad Plank, čovjek u sjeni i producent njihovih albuma, kao i slikar i pjesnik Emil Schult koji je osmislio njihov imidž.
{youtube}MbKAHr6H9fs{/youtube}

wls 20 mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk