Skip to main content
  • 28.02.2018.

Zadarska house scena živi svoje proljeće!

Iako su temperature trenutno minus Sibir i Rusija spojeni, Zadar živi svoje house proljeće i u zadnjih 18 mjeseci s ugodnom toplinom gleda kako house scena cvate i kako floorovi dovode sve više izvođača s tajnama žanra u prstima.

Piše: 


Potvrde stižu odasvuda, a nadolazeće subote, 3. ožujka, u dualnoj house petlji, a mi trenutno oko vitlamo na sjajno gostovanje koga? Tako je, Ivana Mastermixa koji će sasvim nebizarnim zvučnim pejzažem zapaliti noć u caffe baru Bizzare kao službenom egzotermnom zagrijavanju tetiva za krišku Ambasador Toura u Q baru. Tko znaš, lokacijski si pokriven također i sada ti je ostalo kada i koliko – od 21 sat do 1 ujutro za sasvim baš apsolutno ništa novca.

A Ivan? Gospodin Mastermix je veteran svega domaćeg i elektroničkog, odgojitelj housea već preko 20 godina.  Imao je samo 14 godina kada je u njegovu spavaću sobu stigla prva mikseta. Od toga trenutka odradio je bezbroj neprospavanih noći i u njegov život stiže i nova igračka, Technics 1200 MK2. To je bilo to, jedan vaterpolist odlučio je da je glazba ipak ono što želi živjeti, a alias stiže kao posljedica rane faze hrvatskog undergrounda, gdje je bila samo šačica eksperimentatora koji su svoje vrijeme davali tek pristiglom žanru. Tako mladi momak koji vrti na tri gramofona odjednom dobiva nadimak/alias Mastermix. Prvi službeni DJ koraci bili su u Opatiji u Disco Clubu 72, '93. nosi rezidenciju u Qurum Colors, a '96. potpisuje za talijanski Mantra records i izdaje svoji prvi singl Aquarius, čiji uspjeh rezultira pozivima na gaže iz Ministry of Sound, Pacha, Ambasada Gavioli…

Kada je Ivan kretao Internet, kao esencijalna potreba u današnjoj Maslowljevoj hijerarhiji, bio je tek zametak veće ideje univerzalne dostupnosti glazbe i kolateralnog kulta ličnosti, klubovi su bili intimna mjesta prihvaćanja, a onaj iza pulta cijenjen zbog svoje vještine. Jedno vrijeme bio je cimer Marshala Jeffersona u Essexu gdje su otvorili i svoj studio. 2004. je nadošla s zasićenjem unutar glazbenog krajolika koji se rapidno mijenjao i kako muze zahtijevaju svu pažnju na snagu je stupila pauza do 2010. u koje doba je s Marshallovim menadžerom Alanom otvorio lounge bar Indigo, a  i label World Wide Music Gallery. No kao se od ljubavi teško držati sasvim podalje, ipak u tom periodu izlaze tri mega uspješna singla – ''Your To Me Are Everything'', ''Sun & The Moon'' i ''Our Love Is Alive'' na kojoj je vokal otpjevala njegova supruga Darija.
{youtube}PeHU29lINr0{/youtube}

Pa tako nakon što se fino zagriješ, i sve u tebi zaplamti buktinjama za još, prebaciš se u Q Bar u kojem klupski Ambasador Tour nastavlja dalje. Upadneš li  prije 1, ubacuješ trideset novaca, a nakon prve ponoćne ure 40, a s tobom i za tebe uz pult bdiju do pola 6 ujutro house buba Dobrog House Tom Bug, estete elegantnog minimalizma iz Less is More Butters b2b Lovre MIlin i Groove Up-ov vlastiti Toni Kostijal.

Pa tako novi Ambasador čini ono što čini najbolje diplomatski spajajući niti karijera za užitak plesača i stežući centralnu očicu domaće scene u čvrsto pletivo dobrih, boljih i najboljih. Još jednom za rane zore, još jednom za ljubav, još jednom za noć, još jednom za house! Dobro nam došli pred zadarske pučine i enjoy!

sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2