Skip to main content

Andrea Ljekaj i brda koja prisluškuju

Prisluškivanje se generalno u civiliziranom svijetu, i nisi li neka mutna vladina agencija, smatra prilično nepristojnom praksom, no uši su one koje će teško ignorirati ono u uhometu.

 
Tako u tvom osobnom radijusu čutoga danas predstavljamo novo EP izdanje već ti poznatog gospodina Ljekaja i njegovog bidekstroznog maskulino-feminitetnoga imena Andrea. Svakoga dana inspiriran si svime što pustiš u mentalni prostor pa će tako val ideje jednako lako preplaviti nakon beskonačne noći na podiju ili šetnje šumom, mir i imerzija u buku podjednako su glasni pomagači. 

 
Andrea 2014. pozdravlja domaće ulice i seli se u grad koji je padom jednog zida posadio klice rasta čitave jedne nove kulture glazbe, Berlin, a kao svoju maksimu drži kvalitetu pa su u ovom momentumu nastala sjajna izdanja kao "Above Humans" i "Mantra" na Get Physical Musicu i Save Us Recordsu, kao i naramci izuzetno uspješnih remixeva koje si mogao loviti između ostalog i u Boiler Roomu i na BBC Radio 1. Za njegov groovy, euforijom natopljeni, energični zvuk ruke u pljesak sklapaju veterani scene kao Luciano, Damian Lazarus, M.A.N.D.Y., Maceo Plex, H.O.S.H. i Steve Lawer, dok ga internacionalni raspored gaža vodi za pulteve Dubaia, Ibize, Londona, Berlina, Hamburga, Venecije, Kiela, Ljubljane…
 
Uz uposleni binacionalni raspored Andrea ipak pronađe vrijeme koje ljubomorno čuva za ljubavnice mašina u studiju, pa si nedavno mogao upecati i fenomenalan remix "Mangrooveova Preludija". Tekst Željke Veverec i aranžman Tonija Starešinića dobio je preinaku u neobičnoj kombinaciji, nježne vokalne hipnoze s kojom odlutaš u neko kišno sjetno jutro uz neumorni beat koji drži vječno goreću baklju optimizma, a Andrein zvučni potpis dobio je i Alex Lariouv "Time Against" koji živi u kvartu 123 BPM-a, dok za matični Save U label nastaje remix Brian Cidove "Division" trake, samo da bi krajem rujna u audiosferu skoknuo i vlastiti "Over & Over" EP uz tri trake, gdje se naslovnoj pridružuju još i "July Forth" i "Toronto".

 
Novi trotračni EP, kao prvo izdanje godine za gospodina Ljekaja, našao je svoje koordinate na New Violence labelu u sasvim nenasilnoj predanosti zvuka mašina. Blago ovlaš paranoičnog imena, u maniji proganjanja suvremenog panoptikuma nadzora i kontrole javnoga, nastaje tako i naslovna traka "Hills Have Ears" kao groovy techno instanca prljave, musave progresije basa sa štukaturom više dubu orijentiranog zvuka. Traka zatim cvate u toplinu koja te grli kao meka deka na kišno jutro, omata u ton i jednako je prikladna za solo istraživanja kao i kolektivne podij ekstaze.

 
Slijedi je proaktivnost "Never Too Early" trake koja je za one prijemčive hipnozi repetitivnog s natruhama prljavih zakutaka presvučenim jednostavnim a moćnim vokalnim pojačanjem. U finalu stiže ona koja odgovara na žudnje, želje i snove, rastvara mapu sasvim svjesna da nećemo uvijek dobiti ono što želimo i da naše želje nisu nužno ono što nam treba i čije ostvarenje bi nas učinilo boljim ljudima. Uz ove margine, "Road of Desires" donosi svoju poruku u ugodnoj melankoličnoj tech house maniri, a topli optimizam melodije stavljen je u jukstapoziciju s distorziranim tonom sveprožimajućeg mraka. Djeluje kao jedna od onih traka koja je plato odmora u sukcesivnom deranju na flooru. Mjesto na kojem staneš, zamisliš se i reflektiraš se na sve što je prošlo i ima doći u binarnoj opoziciji mogućnosti dobivanja ili nedobivanja svega što želiš, a želiš li baš ovaj EP zaokruži si na kalendaru 20. veljače kao službenu temporalnu lokaciju izlaska. Dok satovi ne prosipaju svoja zrnca pijeska uštimaj se u uhođenje Andree na Facebooku ili istraži sonični historicizam na mekom narančastom oblaku zvuka i uživaj!

 

 
Facebook:
 
Soundcloud:
 
brejcha 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
wls 20 mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
disco fever desktop