Skip to main content
  • 4.05.2017.

Andrea Ljekaj i rijeka suza za Moodart!

Napravljen si da voliš, misliš svojom glavom, osjećaš i stvaraš. Suze znače da je važno i da je emocija prevelika da ostane zarobljena unutar margina tijela. Plakanjem prelijevaš ono što jesi u svijet gdje te ima manje, svojevrsna emocionalna osmoza i vraćanje homeostaze.


Ako si ikada sjeo s dvije generacije nazad premotanom genetskom zavojnicom i plakao pred onom koju nazivaš bakom, mudra će ti reći da je plakanje pranje duše. Isplačeš li pak baš rijeku shvati je kao povratak kući, katarzu koja šeće uz linije toga da ako se ikada zatekneš negdje sasvim izgubljen na realnim geografskim koordinatama, učinit ćeš isto – slijediti rijeku, ona neminovno znači povratak i pronalaženje.

Iako je razlog izvora rijeke vjerojatno tuga, sama činjenica da plačeš, sasvim je sretna okolnost jer znači da si još živ, još neotupljen i neizvještačen, sirov si i stvaran i dozvoljavaš svemu oko sebe da te dotakne. To je sjajno jer ne možeš imati jedno bez drugoga, ne možeš zablokirati kanal za tugu bez da prepriječiš ulaz i sreći, sve ide istim tjesnacem, mrak omogućava prisutnost svjetla.

Kamo rijeka i svjetla vode pita se gospodin Ljekaj. Andrea je domaće ulice 2014. zamijenio onima Berlina i posvetio svoje dane stvaranju kvalitetne glazbe. U procjepu tako nastaju sjajna izdanja za labele poput Get Physical i Save Us, kao i remixevi koji adresom nazivaju BBC Radio 1 i čuvenu vruću kotlovnicu Boiler Rooma, nije stranac ni podijima Dubaija, Ibize, Londona, Berlina, Hamburga, Venecije, Kiela, Ljubljane…

Izdanja u kojima si temeljito uživao kao što su "Mantra", "Above Humans", remixevi Mangroveova "Preludija", Alex Lariouvog "Time Against", Brian Cidovog "Divisiona" i EP-ovi poput "Over & Over" i "Hills Have Ears", uskoro dobivaju mlađeg brata "River of Tears" EP. Prvo Andreino pojavljivanje na Moodart Recordsu izlazi u svijet 8. svibnja i uključuje dvije originalne trake. Naslovna "River of Tears" vodi te na ono melankolično mjesto u tebi koje uglavnom možeš pronaći samo kada svijet utihne. Ovo je traka koja ti omogućuje da budeš sam sa svojim mislima u gomili dok kisele perkusije progrizaju podignute zidove da bi te uvele u maglovitu atmosferu predgrađa paranoje uz tech house s štukaturom tamnog vokala.

Svjetlosni dio potrage odnosi se na drugu traku "Traffic Lights". Znaš onu emociju kada se voziš ulicama svoga grada, sve odjednom ima ritam sve ima smisla, a ti si u petlji hipnoze koja recimo koncentrira pažnju na pravilne udarce bazena svjetla koji na tebe bacaju ulične svjetiljke. Fluidna tekuća traka koja zvuči kao glazbena zamišljenost uz melodični synth i meki vokal.

U taboru naklona domaćem meštru već s odobravanjem podršku pružaju između ostalih i Hernan Cattaneo, Richie Hawtin, Shiba San, Mar-T, YokoO, Hannes Fischer, Chris Fortier, Jonas Saalbach, Amine Edge i Vanilla Ace, a tebi ostaje samo skoknuti na teaser uha niže i zaokružiti 8. svibnja na kalendaru.

1. Moodart Records — Andrea Ljekaj – River Of Tears (Original Mix)

2. Moodart Records — Andrea Ljekaj – Traffic Lights

3. Electronic Groove — Premiere: Andrea Ljekaj – Traffic Lights (Moodart Records)

 

Andrea Ljekaj
(Get Physical · Save Us)
Zagreb, Croatia
 
Facebook:
https://www.facebook.com/andrea.ljekaj
 
Soundcloud:
https://soundcloud.com/andrea_ljekaj

brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk