Skip to main content

Buroviti domaći debi Uniquea na Us & Them Records

Jesi li ikada osjetio onaj miris u zraku, stajao na obali i osjetio kako nosnice titraju prvom blagom navalom i tada sve jače i jače, jesi li ikada stajao na buri – slobodan, raširenih ruku, dok more divlja, a uši ne čuju ništa osim šuma?

Piše: 

Jesi li ikad osjetio kako vjetar prolazi odjeću, zatim reže kroz meso da bi ti pročistio i kosti i međustanične prostore od svega onoga što više ne želiš? Rođeni Puljanin Matko Butković, noćnome tebi poznatiji kao Unique, jest i upravo ovo postaje ime debitantskog EP na Us & Them Records. Tko su to "mi", tko su oni koji stoje izvan kruga "nas" da bi dioba na dvoje uopće bila moguća? Ne znamo, ali znamo  ponešto o Matku i Buri. Ovo je inovativna, eksperimentalna ekskurzija u inteligentni melodični techno, koji je već svoje mjesto pronašao na labelima kao što su 1605, KD Music, Agile Records, Alchemy (Italy), Toolroom, Hotfingers, Night Light Records, The Factoria, Alleanza Records

Pusti čovjeku s mora da priča o vjetru i pusti glazbeniku da priča ovu priču tonom i ritmom i dobiješ očaravajući trodijelni EP na kojem se krećeš kroz faze intenziteta s unikatnim karakterom svake zasbne stepenice pa tako prolaziš od naslovne trake "Bura", kroz "Levant" sve do ponovnog uzdizanja "Tramontane".

"Bura" tako opravdava svoje ime kao konstantno se razvijajuća navala energije na techno hrskavicu nakalemljene melodije, spremne za velike podije i mase tijela na njima. Gradi se plato po plato do vrhunca koji podcrtava temeljne lajtmotive elemenata vodeći u kontorziji do suptilnog i moćnog opuštanja kao kada vjetar obećaje da smiješ sada pustiti ogradu. Kroz "Levant" dobivaš nešto sasvim drugačije, vrstu hipnoze zvukom u kojoj se okrećeš prema istoku i gledaš oblake kako grade svoje kuće visoko gore iznad glava, ovoga puta u zraku osjećaš kišu, ali i pozitivno obećanje njenoga prestanka dubokim intenzivnim flowom trake izrađene oscilacijama ritma i sasvim zasebnim grooveom, kao da se introvert i extrovert igraju skrivača. Naposljetku te čeka "Tramontana" burin zimski sjeverni brat, stabilan i intenzivan baš kao i traka čije ime nosi. Nabijena energijom, odvaja tetive na podiju prekrasnim melodijama i bogatim akordima u podtonovima, ne žrtvujući ritam u ni jednom trenu, a fokalna točka uha je synth koji reže zrak modulacijama i promjenama.

Sjajan uspjeh za Uniquea  s ovim nestrpljivo iščekivanim izdanjem koje službeno u zvučnu noosferu Us & Them ispada 9. srpnja, a do tada izvoli teasere okusa, mirisa i zvuka "Bura EP-a" s mekog narančastog oblaka Soundclouda. Enjoy i ne daj da te otpuše!

disco fever mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 2