Skip to main content
  • 25.10.2018.

Dea Dvornik i Enrica Falqui izdaju prvi EP

I kada boginja kaosa sretne onu glazbe nastaje novi projekt ERIS Dea and Enrica u kojem polove drže Dea Dvornik i Enrica Falqui.

Piše: 


S glazbom u venama obiteljskog stabla Dea je inače nećakinja Dina Dvornika i kći brata mu Deana koja je zakoračila službeno u glazbeno izdanje prvoga singla. Još u udarnom startu 2018., sasvim nesvjesna da će godina otvoriti nove horizonte, fino bi se nasmijala da joj je netko rekao da će jesen značiti izdanje na Cabaret Recordingsu. Glazba je bila neminovni dio odrastanja i uvijek ovdje, ali uvijek indirektno s druge strane pulta. No, kako to obično biva, "nikad nisam" je prolazna kategorija koju poništava akcija. Sanjarka, nesklona striktnim planovima, ona koja ne uzima svijet oko sebe preozbiljno i strogo, pokupila je tako svoga jednoroga na poljani i odjahala u jednu nasumičnu noć koja završava spontanim sessionom u studiju Enrice Falqui. Jedna noć se pretvorila u 10 dana potpune imerzije i Enricin ritam je pronašao Deine melodije. Ponekad Harry sretne Sally, a ponekad Ableton susretne sasvim mu antitetični jezik solfeggia – i stvar funkcionira.

Zašto insinuacije boginja u uvodu teksta? Zato što je baš oko ovoga doba Dea opsesivno proučavala knjigu arhetipova drevnih božica. Svi jezici i kulture možda su za njih imali drugačija imena, no ono neraskidivo feminino utkano je u kolektivno nesvjesno i protoplazmična ideja svake od njih postoji u svim našim interakcijama, načinu na koji su nam strukturirana društva i kako pozicioniramo sebe spram svijeta i drugih. Božice možda nisu stvarne, ali arhetipovi jesu i u jednome od onih neobičnih sinkroniciteta koje ti sudba ponekad baci uz namiganac baš tada Dea je prolazila poglavlje o božici Laliti Tripura Sundari (onoj koja svira) i činilo se da traka koja upravo nastaje sasvim upija ovu energiju.

Stoga prva stvar koja se rađa u suradnji dobiva naziv "Lalita". "ERIS" kao ime projekta uzima nomenklaturu boginja kaosa. No, kako se sav red rađa iz kaosa ujedno je i ishodište svega što jest. Red je samo privremeno odsustvo kaosa i neminovno samim postojanjem naginje entropiji, no dame ovo tumače time da je ime projekta sasvim razumljivo svima koji ih poznaju. Momens EP tako dolazi s četiri značajne trake prvih rađanja – Dura, Moments, Eris i Lalita – i službeno će se naći u audiosferi 17. prosinca.

Dea je, svjesna sela koje je potrebno da se dijete podigne, beskrajno zahvalna Enrici koja joj je omogućila da se izrazi kroz glazbu i koja je služila kao protuteža i odlučno uzemljenje za jednoga sanjara da dovrši započeto. Zahvale idu i dugogodišnjem partneru Valentinu Kanzyaniju i Maci Baniču Tzena koji su beskonačno strpljivo dijelili svoje iskustvo i znanje miksanja, a kapa dolje ide i DJ Masadi koji je napokon omogućio da se traka umijesi u realnome.

Nikada na zaboravljaš prve u ičemu, pa jednako vrijedna kao prvi poljubac stoji i prva produkcija, a ERIS planira još mnogo toga u strasti jedne ritam mašine i synthova.
 

sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2