Skip to main content

Ed Banger Records slavi 14 godina umjetničke slobode

Jednom davno prije započeo je Ed Banger zvuk u rukama pariškog labela Pedra Wintera i nekoliko mađioničara produkcije kao što su SebastiAn i Justice.


Ovo davno bilo je prije 14 godina i kulminiralo najavom slavljeničke kompilacije od 17 traka koja se poslužila nekim sasvim nekonvencionalnim, genijalnim i beskrajno zabavnim metodama promocije i pokretanja kuloarskih sokova od kojih ti dođe da zagrliš sam sebe. Naime sve je započelo igricom – kao najavu za "Ed Rec 100"nastala je stvarnu fliper igricu koja je prikladna za iOS i Android sa 17 levela koje koreliraju s brojem traka, a uspijete li doći do kraja Ed Records vam je ponudio downloadanje jedne od traka besplatno prije izlaska kompilacije zakazanog za 12. svibnja. Datum je svakako prošao, ali tvoj entuzijazam za novu igricu ne mora pa po nju možeš skoknuti ovdje.

Što je ono za što se za Ed Banger Records specifično uzgajaju lovorike? Činjenica da je iznova američkoj publici dao cool dance glazbu u doba zasićenja. Donio je specifičnu neobičnu, samo njemu svojstvenu, notu prljave, musave, jake, gotovo kinematografske i opipljive elektronike koja je miješala elemente housea, disca, techna, baroknih naznaka s nezanemarivim osobenjačkim pristupom glazbi. Ovaj svježi glazbeni Midasov dodir kroz gotovo desetljeće i pol nije izgubio svoju magiju i ne razrjeđivanjem ideje postao posljedično zvuk jedne generacije. Ed Banger nije pak stao samo na glazbi, kao refleksija svoga doba simultanosti i premreženosti i slobodnog odabira životnog stila pustio je pipke i u odjeću, u konglomerate s drugim brandovima, kao i izdavaštvo kojim su trake završavale na TV serijalima i kao soundtrackovi igrica.
{youtube}NmirI1q7iqs{/youtube}

Sila je jaka u ovome jer samo prethodne godine label izdaje mega uspješne albume umjetnika kao što su Mr Oizo, Breakbot, Cassius i Justice, a EP listi pridodani su Borussia, Fulgeance i Boston Bun. Za 14 godina i stoto izdanje Pedro Winter je za slavljeničku kompilaciju uspio dobiti po jednu traku od svakoga na labelu i zvuk varira od protofunka, preko electro neobičnosti, sve do glatkog housea i svega na mostovima između. Naći će se ovdje i opskurni disco i neobične melodije.
{youtube}W63yf_cgLw8{/youtube}

Ed Banger tako stoji kao jedna kompletna kulturna izjava, kao onaj koji se ne uklapa u hiperprodukciju sličnoga već radi što želi kada to želi, daje punu slobodu svojim glazbenicima, nema rokova, nema pravila, ne postoje marketinški ciljevi koliko komada treba biti prodano da ostaneš na labelu… Pa po svoju kopiju skok na preferirani ti servis ovdje, a Ed Bangeru sretan rođendan.
{youtube}OWaUmksIRJc{/youtube}

brejcha 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web