Skip to main content

TrianguliZona live @ MM!

Zone su one koje su opasane, definirane, omeđene i omađijane svojim labavim inetrnim pravilima, ovoga puta onim lijepim, minimalističkim kaskadama repeticije i ambijentalnih tonova koji grabe do onog iskonskog mjesta u tebi koje žudi.

 
Žudnja je nadasve zdravo i energijom nakrcano mjesto za biti, esencijalni stup ljudskog stanja i onoga što znači biti čovjek, pa se Zona Muzika, glavom, repom i trećim kutom triangularne sonorne estetike kao teserakt premeće u ono što danas poznaješ kao TrainguliZona.

 
Za početke vrtiš nazad temporalni film u davnu (ili blisku, kako ti drago) 2005. kada nastaje platforma za nešto pomalo drugačije. Mali ljudi stanu i dižu šake bijesno prema nebu ne nađu li okolnosti u kojima živi ono što kuca kao unutarnjim metronom, svoje punopravno mesnato mjesto u svijetu, veliki stvore uvijete koji do tada nisu postojali. Tako i nastaje platforma koja je iz sebe poslala izdanke poput Sunrise Sessions, Capisconne pa na kraju i samu Zona Muzika. Istomišljenici, koliko god daleko posijani, nanjuše jedni druge spletom okolnosti koje su taman toliko slučajne kako te nebi zarobile u ideju o predeterminiranosti iako ostavljaju njen nepogrešivi okus na pupoljcima. Projekt tako postaje ansambl i dobiva prefiks Trianguli i sufiks loop project. Kao capo, registar podiže Ivan Kapec ( nije li sjajno kada stvari načine puni krug) na gitarama, loop pedali, a često i na laptopu, uz suradnika i istomišljenika mu Andreja Jakuša na trubi, krilnici i mnogobrojnim efektima. Ubrzo im se priključuje i video umjetnik Vladimir Končar koji je na koncertima uživo preuzeo pod svoju domenu video instalacije, pa je ubrzo dobio nadimak instalator. Kako bi poljubili beat ravno otvoreno na usta, kao meštar ritma priključio im se i još jedan od likova koje sad već dobro poznajete, bubnjar Janko Novoselić.

 
I kocka je, kako diktatorske usne vole prišapnuti, bačena i zarolala se. Uslijedila su gostovanja na raznim festivalima diljem Hrvatske i u inozemstvu kao i četiri albuma, od kojih je kritika lovorike sipala po Flossyju, izdanom za portugalski netlabel Testtube, a izdaja su u svom zvučnom obliku ujedno popraćena i vizualnom braćom pod palicom Vladimira Končara. Jedna od najvažnijih suradnji u ponosnom CV-ju TrianguliZone svakako je Sunao Inami, japanski umjetnik zvuka koji je jedan od glavnih aktera alternativne i eksperimentalne sound-art scene. No kroz sve peripetije, rasplete, deux ex machina trenutke i mutacije TraianguliZona ipak ostaje u centralnom srcu vezana za ideju kolektivne improvizacije, glazbu koja nastaje nadogradnjom na unutarnji svijet drugog, onaj tren čistog organskog  stvaranja nečeg novog.

 
Zima 2015. sjela je uz jedno slavlje, obljetnički koncert za dekadu djelovanja u dvorani Multimedijalnog Centra SC-u Zagrebu. Očekivala se sjajnost, ali nitko nije očekivao jedan od onih "jednom u životu" energetsko-kreativnih vrtloga kada sve sjedne na mjesto, pa je tako Zona muzika odlučila objaviti koncert 23. siječnja i TrianguliZona – Live at MM četvrto je po redu izdanje nezavisne izdavačke kuće Zona Muzika i nosi kataloški broj ZM04. 
 
Pa za svoj primjerak, eterično-kreativne improvizacije glazbe u njenoj najboljoj formi i misiji skokni ovdje, ufuraj se u Zonu i uživaj.
 
sonus 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2