berlin

Berlinska institucija ipak neće nestati

Četvrtak, 16 Kolovoz 2012

Jedan od kultnih berlinskih klubova Berghain/Panorama Bar, ipak neće zatvoriti svoja vrata zbog velikih nameta koje je njemačka organizacija GEMA odlučila nametnuti kako se spekuliralo posljednjih par tjedana u medijima.

Berliner Zeitung jučer je objavio u svom članku  da se klub Berghain ipak neće zatvoriti početkom 2013., jer je i GEMA ( organizacija poput hrvatskog ZAMP-a ) odlučila promijeniti neke uvjete i pristati na preinake svojih novih poreznih tarifa. Ranije smo objavili kako GEMA ugrožava opstanak berlinske scene, na koji način možete provjeriti ovdje.

Prije svega GEMA je pristala da sadašnje poreze neće mijenjati sve do 1. travnja 2013. umjesto 1.siječnja kako su prvotno govorili. Afteri i vrijeme trajanja glazbenog programa te porezi na iste su također promijenjeni, GEMA je namjeravala naplatiti 50% veću cijenu nego dosad klubovima u kojima se održava više od 5 sati glazbenog programa te još 50% u onima gdje program traje dulje od 8 sati. Sad je taj porez ipak smanjen na 25% i neće se primjenivati unutar 8 sati trajanja, nego isključivo za duže programe.

Također se spominje i popust za prvih pet godina plaćanja poreza prema novim tarifama. Nije poznato koliko je vlasnika klubova pristalo na nove uvjete, ali bitno je da se postigao kakav takav kompromis, iako bi manji klubovi mogli svejedno biti poprilično pogođeni nametima kad u travnju stupe na snagu.

Berlinska institucija ipak neće nestati