Baner

Europska kultura mogla bi biti nova žrtva dominacije internetskih divova

Ponedjeljak, 10 Rujan 2018

Hrvatske udruga kreativaca i brojni istaknuti umjetnici posljednjih mjeseci upozoravaju 11 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu na važnost svakog glasa pri glasanju o EU Direktivi o autorskom pravu.


U Briselu se 12. rujna glasa o sudbini tog akta koji je mnogo više od zakonskog propisa. On je nužni alat za stvaranje tržišne ravnoteže s moćnim internetskim tvrtkama (poput Googlea, Applea, Facebooka, Amazona itd.) jer do sad tu bitku Europa i svi  njezini kreativci ozbiljno gube.

Europska kultura mogla bi biti nova žrtva dominacije internetskih divova jer globalne platforme zgrću milijarde profita dok odbijaju dati autorima i kreativcima pravo odluke, ne plaćajući ih pravično za silno korištenje njihovih djela na Internetu. Toliko su veliki i jaki da misle da mogu zauvijek izbjegavati pravila tržišne utakmice. Glasanje europarlamentaraca pokazat će jesu li se silni milijuni koje su tzv. GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon) divovi uložili u lobiranje u Briselu,  kao i pseudo-građanska kampanja puna spinova i lažnih paranoičnih upozorenja prema javnosti, isplatili.Ne treba ni od koga „spašavati svoj Internet“, kako je panično najavljivano, nego treba spašavati radna mjesta i zanimanja svojih kreativaca. Pred našim je zastupnicima uskoro odluka: mogu glasati za snažnu Europu koja podupire svoje građane, štiti njihove interese i brine o kulturnom nasljeđu. Ili će glasati za pasivnu Europu koje se na pladnju poslužuje Googleu i ostalim mega-korporacijama?Orkestrirana kampanja koja je po briselskim lobističkim hodnicima, ali i hrvatskim medijima vođena proteklih mjeseci, često je pažnju javnosti usmjeravala na javnosti simpatične sitnice poput „ugroženih“ memova i GIFova iako na njih Direktiva uopće neće utjecati. No prava je istina da se iza svega krije nešto mnogo veće. Trenutni zakoni pogoduju velikim tehnološkim divovima, a ne europskim građanima i kreativcima.U EU 12 milijuna radnih mjesta pripada ljudima iz kreativnog i kulturnog sektora. Njihove udruge i oni sami ovih dana svojim Euro-parlamentarcima, uz poruku da je #europeforcreators  šalju zadnje pozive za pomoć ugroženoj europskoj kulturi i  gospodarstvu. „Mi smo Europa za kreativce. Mi smo ljudi, a ne botovi. Protestiramo protiv lažnih podjela koje su stvorene između građana i nas. I mi smo građani Europe koji je žele pravednu, jaku i točno informiranu!“, poručuju.

EUROPEFORCREATORS from #EUROPEFORCREATORS on Vimeo.

Pod motom „Europa za kreativce, a ne za tehno divove“ zato je otvorena i web stranica www.europeforcreators.eu na kojoj svi mogu iskazati svoju podršku ovoj inicijativi. Doznajte kako možete bolje zaštititi budućnost naše kulture, a istodobno Internet činiti slobodnijim i poštenijim za sve. Potom, javite se svojim euro-parlamentarcima. Svaki glas je važan, jer neće biti druge prilike, ističu ujedinjeni kreativci Hrvatske i Europe.

Europska kultura mogla bi biti nova žrtva dominacije internetskih divova