Baner
alt

Kokain vodi u moždani udar

Ponedjeljak, 03 Ožujak 2014

Novo istraživanje pokazalo je da se unutar 24 sata od konzumiranja kokaina, rizik od moždanog udara u mlađih odraslih osoba povećava za čak sedam puta.

 
Naime, kokain uzrokuje suženje krvnih žila, ubrzava rad srca, povisuje tjelesnu temperaturu i krvni tlak te smanjuje dotok kisika u mozak. Rizik od moždanog udara zbog konzumiranja kokaina daleko je veći od rizika koji je uzrokovan ostalim čimbenicima rizika za moždani udar kao što su dijabetes, hipertenzija i pušenje.
 
Kokain nije opasan samo zbog stvaranja ovisnosti nego i zbog činjenice da može uzrokovati invaliditet ili smrt uslijed moždanog udara, ističu znanstvenici sa Sveučilišta u Marylandu. Istraživači su usporedili 1100 sudionika u dobi od 15 do 49 godina koji su u vremenskom razdoblju od 1991. do 2008. godine doživjeli neki oblik moždanog udara sa 1154 ljudi opće populacije. Svi su sudionici podvrgnuti standardiziranom intervjuu o konzumaciji droga i ostalim rizičnim čimbenicima.
 
Australski pak su istraživači 2012. godine prozvali kokain "savršenom drogom" za dobivanje srčanog udara. Utvrđeno je tada da čak i rekreativni konzumenti koji kokain uzimaju samo nekoliko puta godišnje imaju povišeni krvni tlak, tvrđe krvne žile i deblji srčani mišić, što ih svrstava u rizičnu skupinu. 
Kokain vodi u moždani udar