Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
Baner

Što je to Open format DJ?

Ponedjeljak, 11 Rujan 2023

Često se može naletjeti na izraz “open format DJ”, no što to zapravo znači?


Najjednostavnije objašnjeno “open format DJ” je DJ koji pušta širok spektar glazbenih žanrova koji variraju ovisno za koju publiku sivara. “Open format DJ” svoju selekciju također kroji prema događaju i lokaciji na kojoj pušta bilo to u klubu, baru, poslovnom događaju, vjenčanju ili pak nečemu trećem.


Foto Aleksandr Popov - Unsplash

Sama povijest “open format DJ-eva” se veže uz hip-hop, jer su tijekom 70-ih godina na kvartovskim zabavama DJ-evima poput Kool Herca često svirali široku selekciju žanrova te su kroz svoje setove miješali funk, soul i rock. Tijekom godina koje su slijedile, novi naraštaji DJ-eva su usavršavali formu te su implementirali tehnike poput scratchinga i beat jugglinga kako bi stvorili dinamiku.

Kako bi netko postao “open format DJ” potrebno je odlično poznavanje različitih glazbenih žanrova, kao i što je sve popularno na top ljestvicama diljem svijeta. Za razliku od drugih DJ-eva, “open format DJ” se ne specijalizira stoga je bitno je imati popunjenu glazbenu arhivu širokog spektra žanrova koje bi netko svirao, važno je imati i dobre vještine miksanja kao i sposobnost čitanja publike te prilagođavanje u hodu seta.

Iskusni “open format DJ-evi” često dijele savjete mlađim naraštajima, a od savjeta svakako vrijedi izdvojiti - vježbanje tranzicija između žanrova jer ako se to krivo odradi, publika to osjeti na plesnom podiju. Kreativnost je važna u poslu “open format DJ-eva” jer široku glazbenu paletu treba povezati u jednu smislenu cjelinu, a to se može odraditi sa “segmentacijomseta gdje se u intervalima sviraju specifični žanrovi. Čitanje publike je najvažniji aspekt ne samo “open format DJ-eva”, već bilo koga tko se nađe za pultom, no u ovom slučaju treba biti spreman prihvatiti i pokoji zahtjev za pjesmu iz publike.

Odlična početna točka za ulazak u svijet “open format DJ-eva” je YouTube koji je nepresušan izvor tutorial videa. Kanali iza koje stoje kreatori i DJ-evi poput Crossfader, DJ Carlo i Laidback Luke ispunjeni su savjetima kako uspješno miješati žanrove.