Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
Baner

Sud u Berlinu techno službeno proglasio visokom kulturom!

Utorak, 13 Rujan 2016

Kultura bi trebala biti sve ono što te uzdiže, što te spaja s tvojim bratom i sestrom po interesu bilo da kraj njega stojiš u muzeju, galeriji, koncertu klasične glazbe ili na techno partyju.

 
Istu emociju koju će nekome dati gudačke žice i flaute drugome će dati mašinski zvuk beata u mraku kluba. Ova dva načina po ničemu se ne razlikuju u svojim kulturnim svrhama obogaćivanja tvoje osobe. Berlin je tako od doba kada je veliki zid, koji je razderao srce grada na pola, pao, kroz desetljeća, postao meka i svjetionik za sve one koji traže novo povezivanje i liječenje osobnih i kolektivnih rana na pozadini glazbe i prihvaćanja.
 
Uz iznimke koje nužno postoje kao potvrda pravila, klupska kultura je mnogo više od noći napajanih sintetičkim drogama i mutnih jutara. Ona je specifičan izraz nove generacije, novog doba koje je proživjelo digitalnu revoluciju i ukomponiralo nove mogućnosti koje tehnologija nudi u stvaranje glazbe. Elektronička glazba nije više kontra kultura, kao kada se tak pojavila, već je logična evolucija prelaska s organskog zvuka na elektronički.


 
Berlinske vlasti su tako u svome gradu, jednome od najmuzikalnijih mjesta na planetu, pokazale da razumiju vrijednost koju ovaj kulturni krak donosi u lepezu iskustva, proglasivši Berghainove techno partyje " visokom kulturom" - čime lokacija ostaje u jednakoj kategoriji oporezivanja kao i lokacije klasične glazbe. Odluka je donesena kao odgovor na sudski slučaj iz 2009. u kojem se Berghainu prijetilo premještanjem u kategoriju "zabave" koja bi ga odvela u situaciju da 19% svih prihoda završava u rukama države, nasuprot dotadašnjih 7%. Još ne znamo što će ovo značiti za ostale berlinske klubove, ali ovo je sjajan početak.

 
Berlin-Brandenberg fiskalni sud je svojom odlukom potvrdio da se klub još uvijek u očima nadređenih državnih organa smatra "visokom kulturom" u svojim aktivnostima i važnosti koju ima za njemačku glazbenu scenu. Ovako se štiti svoj grad, ovako se štite ljudi koji ga vole, ovako se donose odluke koje služe kolektivnim a ne privatnim interesima i na ovaj način se omogućava da dobre stvari rastu. Više novca koji ostaje klubu ujedno znači i veće mogućnosti ulaganja u glazbu i svjetlije zore na horizontu. Možda bi londonski službenici koji su donijeli odluku o zatvaranju fabrica mogli sjesti na aviona i skoknuti na pokoju čašicu razgovora i instrukcija s članovima Berlinskog suda. Ako netko zna bolje od tebe, šutiš i učiš!
Sud u Berlinu techno službeno proglasio visokom kulturom!