Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
Baner

Sudar Percussion preradom Jarrea odao počast posadi Challengera

Srijeda, 14 Prosinac 2016

U siječnju 1986. dionicu pjesme Last Rendez-Vous (Ron's Piece) trebao je odsvirati saksofonist Ron McNair visoko gore iznad stratosfere u letjelici Challenger.

 
Ovime bi skladba legendarnog Jean-Michel Jarrea postala prva pjesma ikada odsvirana i snimljena bez da su njeni umjetnici i oprema gravitacijom vezani za zemljinu površinu. No tragediju nije briga kakve čovječanstvo ima planove i ne bira tko je dostojan njenog posjeta, pa se prekrasni pothvat kombiniranja ljudske znanosti, tehnologije i umjetnosti u 73. sekundi od polijetanja pretvorio u katastrofu koja je poslala valove tuge svijetom. Nevjerojatno je kako u trenu u kojem radiš na tome da se izdigneš iznad oblaka granice među zemljama, koje se tako jasno vide iz blizine, simultano postaju mutnije sve dok se u jednom trenutku ne počneš smatrati građaninom ne ove ili one zemlje, pripadnikom ove ili one skupine, religije, stranke ili bilo koje druge divizivne strukture - postaješ jednostavno čovjek.

 
Pa je tako njih nekoliko, dapače 6 manifestacija ljudskog, sabranih pod zajedničkim imenom hrvatskih čarobnjaka na udaraljkama - Sudar Percussion - odlučilo iznova u svojoj verziji snimiti pjesmu naziva sasvim prikladnog svojoj veličini i situaciji. 'Last Rendez-Vous (Ron's Piece)'s Jarreovog Rendez-Vous albuma stiže kao obrada nakon što je uspješno obrađena i skladba “Oxygene IV”. Šestero mladih, sasvim svojih, neobičnih hrabrih i inovativnih udaraljkaša spot su snimili u slovenskom studiju RSL Production u Novom Mestu pod paskom redateljice Sandre Mihaljević, a kao gost uletio je i majstor od trube Darko Sedak-Benčić. Tridesetogodišnje note dobile su tako live jazz twist, a pjesma stiže i kao najava albuma koji očekujemo u ožujku 2017. 

 
Glavna udaraljka ansambla, Goran Gorše, o albumu je napomenuo: "Album će se sastojati od obrada iz opusa skladatelja Jean-Michel Jarrea i velika nam je čast upoznati mlađe generacije, a starije podsjetiti na tog velikana elektroničke glazbe. Kroz taj album želja nam je približiti publici koncertne udaraljke te ih spojiti s organski odsviranom elektronikom. Album će biti slušljiv u bilo koje doba godine i u bilo kojoj prigodi te ne postoji granica koja bi spriječila slušatelja da ne razumije ovu pitku glazbu. Jezik nije barijera, ritma ima u izobilju, pogotovo zvuka koncertnih zvona, timpana i marimbe u izvedbi ansambla Sudar Percussiona. Sama činjenica da nas podržava francuski diskograf BMG te Jarre osobno dovoljna nam je potpora. Planovi s ovim projektom su da ga predstavimo na najvećim festivalima u Hrvatskoj te da pronađe svoj put van naših granica".
 
Pa u jutro jedne nasumične srijede pokloni i ti 6 minuta mladim talentima koji skidaju kapu jednoj od najvećih svjetskih kolektivnih tuga, pokazujući da sve ono tužno postaje manje takvim ako se iz njega kao kolateral rode lijepe stvari.

 
 
Sudar Percussion preradom Jarrea odao počast posadi Challengera