Baner
Afrika Bambaataa
DJ profili
A

Afrika Bambaataa (USA)

Srijeda, 04 Lipanj 2008
Kevin Donovan, kako mu je pravo ime, rođen je 1960. godine u New Yorku, točnije u South Bronxu, gdje je tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća bio jedan od vođa ulične bande „Black Spades“. Poslije jedne posjete Africi, uzima ime po jednom od pobunjenih poglavica plemena Zulu – Afrika Bambaataa Aasim. Prezasićen brutalnim nasiljem, Afrika notornu bandu pretvara u utjecajnu omladinsku kulturnu zajednicu „Universal Zulu Nation“, koja djeluje pod osnovnim principima mira, ljubavi, zajedništva, ali i dobrog provoda. Organizacija pokreće prve breakdance grupe, okupljaju se prvi crtači grafita i stvara se cijela jedna afroamerička kultura koja se manifestira kroz glazbu, modu, a kasnije i film. Osniva i dvije rap grupe, „Jazzy 5“ i „Soulsonic Force“ sa nekim od prvih repera svih vremena kao što su MC Ice, Mr. Freeze, Master D.E.E, AJ Les, Mr. Biggs, Pow Wow, G.L.O.B.E i brojni drugi. Inspiriran radom svojih kolega, DJ Kool Herca i DJ Kool Deea, Afrika postaje jedan od organizatora prvih „block-partyja“, a njegovo tadašnje poznavanje funk ploča donosi mu nadimak „Master Of Records“. Sav novac prikupljan od rada organizacije, Afrika usmjerava u projekte za razvoj i samopomoć afroameričke zajednice u Bronxu. Prva dva singla, „Zulu Nation Throwdown“ i „Jazzy Sensation“ izdaje 1981. godine. Koristeći jednu dionicu pionira elektronskog zvuka, njemačke grupe „Kraftwerk“, producent Arthur Baker i Afrika izdaju revolucionarni singl „Planet Rock“ 1982. godine.

Singl ostvaruje zlatni tiraž i postaje prvi hip-hop hit, ali i temelj za ranu američku house i techno scenu. Narednih godina izlaze singlovi „Looking For The Perfect Beat“, kao i socijalno angažirana pjesma „Renegades Of Funk“ koju su 2000. godine obradili i proslavili „Rage Against The Machine“. Kada su James Brown i Afrika Bambaataa snimili svoj čuveni duet „Unity“ 1984. godine, mediji su to prozvali „The Godfather Of Soul meets The Godfather of Hip-Hop“ po imenu koji je Afrika dao hip-hop žanru, a zbog kojeg i danas nosi taj legendarni nadimak. Popularni „Bam“ 1984. godine osniva bend „Time Zone“ i zajedno sa John Lydonom iz Sex Pistolsa izdaje tvrdokorni rap-rock singl „World Destruction“ čak dvije godine prije suradnje između grupa Aerosmith i Run DMC. Pored odličnih kritika koje projekt dobija i rađanja novog glazbenog stila, „Time Zone“ izdaje još nekoliko singlova i albuma, ali ostaje tek Afrikin uporedni projekat, obnavljan u valovima tijekom ranih devedesetih i posljednji put 2005. godine. Bambaataa učestvuje i u snimanju anti-apartheid albuma „Sun City“ unutar grupe „Artists Against The Apartheid“ zajedno sa imena kao što su Bob Dylan, Lou Reed, Bono, Bruce Sprinsteen, Keith Richards, Joey Ramone, Ringo Starr i brojni drugi. Tijekom kasnijih godina organizira razne koncerte za prikupljanje sredstava za pomoć anti-apartheid organizaciji „African National Congress“. Njegovo društveno djelovanje je potvrđeno i tijekom ranih devedesetih kada je organizirao mirovne konferecije između vođa zaraćenih uličnih bandi i spriječio masovne ulične ratove u New Yorku.

Tijekom 1988. godine, pod imenom „Afrika and The Family“ izdaje album „The Light“ na kojem gostuju Boy George, UB40, George Clinton i Bootsy Collins. U naredna dva desetljeća, pod istim imenom izdaje još tri albuma. Poznata je i njegova suradnja sa dvojcem „Leftfield“ na čuvenom singlu „Afrika Shox“ iz 1999. godine. U svojoj glazbenoj karijeri dužoj od tri desetljeća, Afrika Bambaataa potpisuje stotine izdanja, desetine albuma, ali i utjecaj na razvoj cjelokupne moderne glazbe zbog čega je odnedavno na listi za ulazak u „Rock And Roll Hall Of Fame“. Brojni titularni nadimci kao što su „Ahmen Ra Of Universal Hip-Hop Culture“ ili „The Father Of Electro Funk Sounds“, učinit će njegov nastup na Exitu, zajedno sa članovima „Zulu nacije“, posebnim priznanjem za ovogodišnji festival.

MySpace: www.myspace.com/afrikabambaaataaa 

Afrika Bambaataa (USA)