Baner
Alexander Kowalski
DJ profili
A

Alexander Kowalski (D)

Četvrtak, 25 Rujan 2014

Alexander Kowalski je u vodama elektronske muzike od 1997. godine. Prepoznatljiv je po svom techno producentskom radu i nastupima u vidu live acta.


Do sada je ostvario četiri solo albuma, te nebrojivo mnogo singlova i remixa. Sve je počelo sredinom devedesetih u Berlinu, kada je Kowalski uhvatio val prvih techno ostvarenja koja su do Evrope dolazila iz Detroita i New Yorka. Uskoro je počeo i sa sopstvenim producentskim radom i promovirao se u Tresoru, prvom berlinskom techno klubu. To je dovelo do njegovog prvog izdanja na Tresor labelu, pod pseudonimom DisX3. U to vrijeme je, zajedno sa DJ Stassy iz Sender Berlin osnovao techno duo pod nazivom ''Double X''.

Nedugo poslije toga, njegovo prvo potpuno izdanje izlazi na techno labelu ''Kanzleramt'', pod nazivom ''Echoes'' (2001). Veliki uspjeh, koji mu je omogućio dalje napredovanje, Kowalski postiže 2002. godine po izdavanju albuma ''Progress''. Iste te godine, zajedno sa Raz Oharom, pravi hit ''Hot Spot''. Razvijajući i usavršavajući svoje produkcijske vještine sa svakim novim izdanjem, Kowalski uskoro dobija primijetno priznanje za svoj inovativni zvuk, koji je kombinirao tehničku usavršenost i iznimnu dozu emocija. Nakon što je 2003. godine izdao svoj treći album, ''Response'', počinje kontinuirano nastupati u vidu live acta širom svijeta, i raditi remixe za renomirana imena elektronske scene kao što su Agoria, Dave Gahan, Funk D'Void, Sascha Funke i Paul Kalkbrenne.

U međuvremenu, Kowalski svoju muziku sve više počinje obogaćivati svojom strašću ka vokalima. Liričan ''Lock Me Up'' (feat. Turner) track jasno je pokazao koliki je potencijal Kowalski do tada čuvao za ovakvu vrstu muzike. 2006. na ''Different'' labelu (PIAS) izdaje album ''Changes'' koji je u poptunosti bio posvećen njegovom novom muzičkom usmjerenju. Smjelo prelazeći stilove u elektronskoj muzici, producirao je trackove sa dosta vokalnih imena, uključujući Khan-a ("House of Hell"), Fritz Kalkbrenner-a i Barcu Baxant. U 2009. godini Kowalski je izdao dugo najavljivani track ''Damage'' koji je odlično prihvaćen od strane nejgovih fanova.

Kowalskijevi live act nastupi uvijek su moćni i upečatljivi. Svirajući u gradovima širom svijeta stekao je renome profesionalca koji zna kako zapaliti plesni podij svojim bas dominirajućim tech zvukom, dubokim harmonijama i čistim beatovima, te prepoznatljivom i neizostavnom kluberskom himnom ''Speaker Attack''. Postao je omiljen među kritičarima, koji su ga proglasili najboljim producetom, najboljim izvodžaćem live act-a, te ga dva puta nominirali za German dance award.

Jedan od najistaknutijih predstavnika berlinske techno scene Alexander Kowalski u posljednjih 15 godina prepoznatljiv je po muzičkoj svestranosti kroz koju elegantno spaja techno s elementima deep housea, duba i funka. On sjajno prenosi emocije kroz masivni zvuk zbog čega je zavrijedio visoku reputaciju kako među rejverima i muzičkim profesionalcima, tako i među kritičarima.

Njegovo iznimno znanje kad je u pitanju produkcija, konstantna evolucija zvuka iz singla u singl te savršena tehnička izvedba u kombinaciji sa snažnim emocijama osim dvostruke nominacije za German Dance Awards donosi mu velike pohvale za inovativnost u zvuku. Zbog energičnih, intenzivnih i tehnički savršenih live actova diljem svijeta i iznimno bogate diskografije postaje miljenik kritičara koji mu daju titulu najboljeg producenta i najboljeg live acta.

Kowalski je 2009. godine osniva svoj label "Damage Music", a posljednji singl "Dircksen" oduševio je kritiku i našao mjesto u setovima brojnih velikana kao što su Laurent Garnier, Joris Voorn, Ben Sims, Stephan Bodzin, Fergie i Guy J.
Alexander Kowalski (D)