Baner
Anthony Rother
DJ profili
A

Anthony Rother (D)

Petak, 10 Ožujak 2006

Electro je dugo smatran davno završenom pričom u 80-tima, no kako sve više DJ-a i producenata počinje tražiti inspiraciju u korijenima i electro popu 80-tih, i Rother počinje dobivati pažnju koju zaslužuje svojom dugogodišnjom dosljednošću electru. Rother je još kao klinac radio muziku za hakerske demoe za Commodore 64 i nije mu dugo trebalo da nešto izda - 1988., sa 16 godina izdaje svoj prvi EP pod imenom TFD Crew - "I want you" za Cold Effect Records. Za sljedeće izdanje mu je ipak trebalo malo više vremena, no bilo je to za Kanzleramt, jednu od vodećih njemačkih izdavačkih techno kuća. Zajedno s Morgan Geistom pod imenom Notsignal izdaje dva EP-ja 1994. i zatim sljedeće godine s Heikom Lauxom, glavnim i odgovornim Kanzleramt recordsa EP Rings pod imenom Sodiac. Bila su to izdanja svojstvena Kanzleramtu - deep techno. Nakon tog techno početka, Rother pod imenom Psi Performer odlazi u experimentalne vode i radi stvar Art is a division of pain inspiriran muzikom i filmovima Johna Carpentera.

1996. i 1997. izlaze dva CD-a , odnosno četiri EP-ja za Kanzleramtov ne-techno podlabel K20 s remixevima poznatih i manje poznatih experimentalnih, electro i techno producenata - Jake Mandella, Solventa, Johna Tejade, Two Lone Swordsmena, Sutekha, Surgeona, Isana, Kowalskog... Još je dva EP-ja izdao prije nego se prihvatio onoga po čemu je zapravo postao poznat - electra. "Warm" za i220 i pod imenom Lord Shepherd - "Nearest to the faraway" za Monostress. 1997. izlazi njegov prvi electro EP i CD "Sex with the machines" za Kanzleramt. Bio je to definitivni breakthrough za Rothera, često opisivan kao masterpiece electro glazbe. Njime je Rother predstavio svoj stil, hladan, mračan electro s vokalima provučenim kroz vokoder i futurističkom tematikom odnosa ljudi i robota. Sljedeća izdanja samo su potvrdila Rotherovu sposobnost produciranja kvalitetnog electra i učvrstila njegov status na sceni i on postaje jedna od najpoznatijih figura electro scene. "Destroy him my robots" EP za Plasmek i "Red light district" EP za Elektrolux u rangu su sa prvim izdanjem.

1998. osniva svoj label Psi49net kako bi mogao nesmetano raditi i objavljivati ono što želi i ne ovisiti ni u kojem smislu o drugim izdavačkim kućama. Prvo izdanje bio je remix uzora svih uzora, Kraftwerka - "Trans Europe Express", i što je najbolje, odlično je odradio posao i nastavio suradnju s Karlom Bartosom. (2000. napravili su zajedno EP 15 minutes of fame koji aludira da je dan iz poznate izjave umjetnika Andy Warhola: "Doći će dan kada će svatko imati svojih 15 minuta slave." u ovo doba televizije, interneta i tehnologije već došao).Iste godine, puno prije booma electro popa i retro sounda 80-tih, izlazi album Electro pop, pod Rotherovim aliasom Little Computer people. Nepretenciozni povratak u 80-te, bez suvišnog kiča, bio je možda ipak ispred pravog trenutka da postane općepoznat. Na sreću ili na žalost. No, istoimena stvar doživjela je mnoge remixeve i često se i danas vrti u setovima electro (pop), a i techno DJ-a.

Izdanja "Don’t stop the beat" EP 1999. i "Simulationszeitalter" LP 2000. za Psi49net ne donose puno promjena u Rotherovom prepoznatljivom i već naveliko hvaljenom stilu. Simulationszeitalter je definitivno jedno od esencijalnih izdanja koje svatko imalo zainteresiran za new school electro mora poslušati.U međuvremenu i do sljedećeg svog uratka, Rother se posvetio suradnjama s drugim producentima, a najznačajnija je produkcija četiri stvari za Sven Vaetha na njegovom albumu "Contact" i koprodukcija s Alter Egom na zadnjem Svenovom albumu "Fire". (Ako ste se ikad pitali zašto li je Sven zabrijao na electro...).
Koproducirao je i zadnji album Franka Lorbera "Jailhouse Rockers" zajedno s Johannesom Heilom. Od vlastitih projekata najznačajniji su "Netzwerk Florida" s Larry McCormickom, "Netzwerk Europa" s Max Duranteom i "Ketty Bocia" te "Netzwerk Frankfurt" s Berkanom Guelenom. Sve za Psi49net, a "Netzwerk Florida" i za Monotone, Larry McCormickov label. I, naravno, minimal techno pod aliasom "Family Lounge" za Kanzleramt.

Već 2001., a pogotovo 2002. godina donose Rotheru puno nastupa, bilo kao DJ ili live act, na mnogim većim techno partyjima zajedno s vodećim svjetskim techno DJ-ima i producentima. Ostaje vjeran svom sirovom electro soundu i sada, u doba sve veće popularnosti electro popa. Live actovi su mu uvijek presjek svih djela kroz godine, ali zbog toga ne zvuče zastarjelo ili izlizano. Neka djela u electro svijetu su svevremenska.Autorska izdanja, EP "Darkness" za Mikrolux (podlabel Elektroluxa) i "Hacker" LP za Psi49net se po dojmljivosti teško mogu usporediti s jednim "Sex with the machines" ili "Simulationszeitalterom", no ako je netko zaslužio da spava na lovorikama, onda je to Anthony Rother.
Zadnjim izdanjima od kojih izdvajamo dvostruki kompilacijski "best of" DVD "This Is Electro", vratio se tamo upravo tamo gdje je i započeo - svojim korjenima.

Obavezna lektira:
Anthony Rother - Sex with the machines [Kanzleramt]
Anthony Rother - Simulationszeitalter [Psi49net]
Anthony Rother - Red light district [Elektrolux]
Little Computer People - Electro pop [Psi49net]

Web stranica: www.anthony-rother.com
Diskografija: www.discogs.com/artist/Anthony+Rother

Izvor: www.boogaloo.hr

Anthony Rother (D)