Baner
Chris Duckenfield
DJ profili
C

Chris Duckenfield (UK)

Subota, 06 Studeni 2010
Chris Duckenfield, poznatiji i kao polovica sheffieldskog dua Swag, jedan je od najpoznatijih i najproduktivnijih britanskih house producenata i DJ-a te već dva desetljeća spada u sam vrh svjetske DJ scene. Prema izboru internet stranice djhistroy.com, Chris je najbolji britanski DJ svih vremena.

Za sebe ponosno ističe kako je bio dijelom ranog rave pokreta i kako je prve acid house gruvove ubrao u hramovima rejvanja sjeverne Engleske, kao što su Hacienda, Kool Kat ili Jive Turkey, a konačni ishod te konfuzne faze ludovanja i izlazaka bio je omanja kolekcija ploča s kojom je 1989. prvi put stao za DJ pult. Prve rezidencije i stjecanje iskustva za DJ pultom, bile su za Chrisa fenomenalne, jer je ispred sebe imao podršku lude i nezasitne ekipe, a ubrzo se našao i na line upovima kultnih ilegalnih rejvova i uredno nastupao pred 10-15 tisuća ljudi. U tim ludima vremenima, kako kaže, novac nije bio bitan i sviralo se za 50 funti i cugu, a rejv je u svakom trenutku mogla prekinuti policija ili neka banda.

Chris se početkom 90-ih zaposlio u music shopu izdavačke kuće Warp, za koju je i izdao nekoliko singlova te upoznao Richarda Browna, s kojim će oformiti duo Swag, jedan od projekata koji će obilježiti njegovu karijeru. Swag je produkcijski bio izuzetno plodan, a izdavali su, osim za vlasti lebel Version i za Chrisov Odori i Primitive te za Jus Trax i Tyrant.

Nakon izvanredne epizode sa Swagom, Chris gubi interes za vođenjem izdavaštva te se u poslovnom smislu više orijentira ka distribuciji glazbe pa pokreće kompanije All Ears, ali i digitalni label Extended Play. Kao DJ nastupa više od 20 godina i, iako je obišao svijet i svirao u gotovo svim oazama plesa i zabave na svim kontinentima, ostao je i stavom i glazbom dijelom underground pokreta. U Sheffiedlu, kao ikona tamošnje scene, s vremena na vrijeme organizira i one-off evente, a izdao je i dvije knjige, o grafičkom dizajnu i lokalnim crtačima grafita.
Chris Duckenfield (UK)