Baner
DJ profili
D

Dave Clarke (UK)

Četvrtak, 25 Rujan 2014

Jedan je od najreprezentativnijih techno DJ-a. DJ, producent i remikser iz Velike Britanije, inače utjecajno lice techno glazbe i osoba koja je za ovaj žanr u svojoj zemlji napravila više nego itko drugi.


Njegova serija od tri singla, svi pod imenom Red, osigurala mu je slavu tijekom 1995. i 1996. g. gdje je samo potvrdio poziciju najboljeg techno DJ-a i producenta u Engleskoj.  Svi mogući kritičari na britanskoj techno i electro sceni su mu skinuli kapu kada je 1996. izdao svoj prvi album Archive One. Isti je proglašen najboljim techno albumom 'up to date', i nikad ga ni jedan drugi nije mogao skinuti s tog trona jer je donio mnogo raznolikosti, prvenstveno inovativnim kombiniranjem hip-hopa i techna. No, to i ima smisla, jer je počeo sa hip-hopom, pa je logično da on 'kuži posao', tj. da mu se nije samo posrećilo. Uz mješavine svega i svačega, Daveu nisu strani ni izleti u tech-house, trip-hop i pogotovo electro. Najbolji mogući primjeri njegove svestranosti su miksani CD-i „Electro Boogie 1 i 2“ koji spadaju u najbolje ikad izdane electro mikseve.
 
Nakon dugogodišnje stanke u produkciji tehnologija mu je omogućila da iskoristi svoje znanje maksimalno. Stoga je krajem 2011.g. nastavio gdje je stao, udruživši snage sa mladim nizozemskim producentom Mr. Jonesom, te su zajednički oformili duo Unsubscribe. Rezultat je serijal remikseva za autore kao što su Detroit Grand Pubahs, Gesaffelstein, Phil Kieran, Erol Alkan, Boys Noize, Octave One, Marc Romboy i Ken Ishii.

Početkom 2013.g. ponovno aktivirao kao solo producent na različitim projektima, te je to svojevrsni povratak Britanca na svjetsku glazbenu kartu. Kao dugogodišnji ambasador elektronske glazbe pokrenuo je i vlastitu radio emisiju "White Noise" gdje promovira electro i techno, nudeći priliku i mladim talentima da svoju glazbu prezentiraju prema vani. Iskonska ljubav prema glazbi osigurala mu je dugogodišnju uspješnu karijeru i veliko poštovanje na glazbenoj sceni, stoga je vrlo jasno da je svoj nadimak "The baron of techno" itekako zaslužio. Tako ga je nazvao ugledni britanski radijski DJ i novinar John Peel. Bilo da nastupa na velikim festivalima, u kultnim klupskim prostorima ili manjim klubovima, Dave Clarke njeguje izvanredan odnos s publikom.

Web: www.daveclarke.com 

Dave Clarke (UK)