James Zabiela
DJ profili
J

James Zabiela (UK)

Ponedjeljak, 01 Studeni 2010
Zabiela svoju strast za glazbom razvija uz svog oca koji je radio u prodavaonici ploča i donosio kući rana acid house i techno izdanja. „Imao sam samo 12 godina, ali i dalje čujem tutnjavu kroz pod svoje spavaće sobe“, prisjeća se djetinjstva slavni DJ. Već sa 15 godina i sam postaje jedan od urednika ponude ploča u toj istoj prodavaonici, zahvaljujući čemu i sam postaje vlasnik izuzetne kolekcije koju ubrzo počinje i da koristi u prvim DJ nastupima po sjeveru Engleske.

U to vrijeme, Zabielin muzički radar podešavaju njegovi prvi pravi uzori, superzvjezdani tandem Sasha i John Digweed. Kroz poznanstva koja mu je prodavaonica ploča donijela, dobija prve rezidencije u klubovima, ali njegova želja za ozbiljnijim muzičkim izrazom ga vodi sve do pobjede na prestižnom „Bedroom Bedlam“ natjecanju magazina „Muzik“.

Nošen uspjehom, iz rodnog Sauthemptona stiže do Londona i Digweedove etikete „Bedrock“ gdje ga prvi primjećuje Lee Burridge i oduševljen stilom i nevjerovatnim tehničkim sposobnostima mladog Zabiele, nudi mu seriju nastupa sa najvećim imenima svjetske DJ arene. Ubrzo ga primjećuje i sam Digweed koji ga uključuje u serijal „Bedrock“ partya, a Sasha ide korak dalje i potpisuje Zabielu u ponudu svoje booking agencije. Ibiza je bila spremna za novu zvijezdu.

Ubrzo nastupa na dvadesetom rođendanu prestižnog kluba „Space“, nakon čega kreće serija neumornih internacionalnih putovanja, a karijera se razvija vrtoglavim naletima uspjeha. Svijet postaje svjestan mladog „wunderkinda“ čiji nastup postaje revija najnaprednije DJ vještine dotad! Uvijek korak ispred nove tehnologije, Zabiela koristi gramofone, diskove, softver, MIDI uređaje, eksterne efektore i prije svega nevjerovatnu kreativnost u korišćenju sve te opreme u savršeno izbalansiranom progressive-breakbeat-house setovima. Oduševljenoj publici širom planete ubrzo postaje jasno da je riječ o apsolutno posvećenom genijalcu, otkriću kakvo je svojevremeno bio veliki Jeff Mills, ali ujedno i velikom showmanu klase jednog Carl Coxa.

Zabiela se sa pravom smatra za lidera novog vala globalnih DJ zvijezda, a njegove DJ vještine već su mitskih razmjera. Potpunu posvećenost publici Zabiela bez razlike redovno dokazuje u brojnim globalnim putovanjima po najvećim festivalima.
James Zabiela (UK)