Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
Baner
Laurent Garnier

Laurent Garnier (F)

Utorak, 09 Svibanj 2006

Nakon debi nastupa u klubu "Hacienda" u Manchesteru 1987. i eksplozije acid house Laurent Garnier igrao je važnu ulogu u razvoju elektronske glazbene scene. U posljednjih desetak godina stekao je svjetski ugled svirajući u svim većim svjetskim klubovima i na svim većim svjetskim festivalima. Tijekom tog vremena izabran je za najboljeg DJ-a, te je stekao značajan odnos s javnošću. Laurent se razlikuje od prosječnog DJ-a. Zasto? Odgovor potražite kod onih entuzijasta koji čekaju u redu da bi čuli Garniera kada je rezident u klubu Rex u Parisu i L`Anfer u Dion-u. Poštovan je od oba kuma detroit techna, sa kojima je izgradio dobre odnose i veze, kao i sa mlađom generacijom producenata i DJ-a kojima je dao osjećaj za elektronsku glazbu kroz svoje setove i radio emisije. Osim njegove uspješne karijere DJ-a uvijek je producirao svoju glazbu. U 1991. lansirao je seriju pjesama za etiketu "France Dance Division", a 1994. osniva vlastitu etiketu i kuću "F-Communications" u suradnji sa Eric Morandom. Stvari "Acid Eiffel" i "Wake Up" za etiketu "FNAC Dance" poslužile su kao odskočna daska za novu francusku elektronsku glazbenu scenu. Postao je i prvi francuski ambasador housea i techna, a 1994.g. izdao je svoj album "A Shot In The Dark" i sigurno je postao prvi francuski DJ koji je pozvan da svira na prestižnom "Peel Sessions" radio emisiji na BBC Radio One. Izdanjem svog drugog albuma "30" bio je još jedan veliki plus u njegovoj karijeri. Od tada je odlučio smanjiti svoju radnu godinu i više se orijentirati na produkciju.

Naravno, to ga nije omelo da svira na glavnom flooru prvog Technoparade-a (Paris 1998.) pred 100,000 ljudi, a iste godine dobio je i prestižnu nagradu "Victoire de la Musique" za svoj album "30", a značajno je i to da je prvi put u povijesti uvedena nagrada za plesnu glazbu. Tijekom podjele nagrada na trgu "Olympia" u Parisu uživo je odsvirao "Acid Eiffel" uz pratnju violinista i bubnjeva, a čitav je događaj prenošen uživo na francuskoj televiziji TV-Techno. S tim je dobio pozive da svira na svim većim svjetskim festivalima. Izdvajamo: Sonar, Borealis, T in the Park, Creamfields). Iste je godine na Olympi-i opet svirao u suradnji sa 14 glazbenika i plesača. Doživljaji i iskustva sa ovog događaja, turneja po Europi koja je uslijedila uključujući i Montreux Jazz Festival bili su važna karika u izdavanju njegova albuma "Unreasonable Behaviour". Oni koji su očekivali da će to biti još jedan techno album su se iznenadili. Izdanjem ovog albuma mnogi su se složili da je ovo Garnier-ov najbolji rad do sada. Mnoge stvari sa ovog albuma u svojim DJ setovima koriste najbolji svjetski DJ-i.

Rođen u Parizu, Laurent Garnier svoju karijeru počinje u Engleskoj, gdje je radio kao dio osoblja u francuskoj ambasadi. Njegovu pažnju privukla je rana house scena u kultnom manchesterskom klubu „Hacienda“ gdje mu prve DJ nastupe nudi tamošnji pionir elektronske scene Mike Pickering. Poslije toga njegov put je zacrtan kroz stalno istraživanje rane američke i kreiranje autentične europske house i techno scene. Po povratku u Pariz, 1990. godine pokreće rad „Wake Up“ kluba, a godinu poslije izdaje prvi maxi singl „French Connection“ čime počinje njegova blistava producentska karijera. Garnier i njegov kolega Eric Morand, 1994. godine osnivaju uglednu izdavačku kuću „F Communications“ koja do danas ostaje njegova osnovna glazbena platforma. Dosad je izdao četiri studijska albuma: „Shoot In The Dark“ (1995), „30“ (1997), „Unreasonable Behaviour“ (2000) i „The Cloud Making Machine“ (2005). Tu su još i dva kompilacijska albuma, „Early Works“ (1998) i „Retrospective“ (2006), kao i prošlogodišnji „live“ album „Public Outburst“ koji je snimio sa svojim koncertnim projektom, zajedno sa još tri glazbenika koji su se i ranije pojavljivali na nekim od njegovih najpoznatijih singlova kao što su „Coloured City“, „Crispy Bacon“ ili „Man With The Red Face“.

Garnier je za skoro dva desetljeća rada izdao brojne singlove i remixe, kao i nekoliko mix izdanja među kojima su ga najviše proslavili dupli „Labaratoire Mix“ (1996), DVD „Unreasonable Live“ (2002), kao i pet DJ setova objedinjenih na „Excess Luggage“ CD box-izdanju. Poznat kao radoholičar i veliki kreativac, nedavno je čak sudjelovao i u kreiranju glazbene audioteke „Cinemix“ za potrebe muzeja Louvre. Svoj status najvišeg autoriteta na elektronskoj sceni potvrdio je sa pisanjem knjige „Electrochoc“ pri čijem je pisanju pomogao i francuski novinar David Brun-Lambert, a uspjeh knjige potvrđuju brojni svjetski prijevodi među kojima su izdanja i u Srbiji, Hrvatskoj i BiH. Garnier se apsolutno izdvaja i kao DJ, budući da su njegovi setovi nepredvidivi, izvan svakog žanrovskog odabiranja, uz istančan izbor i krajnju umjetničku predanost, što ga je učinilo omiljenim i uvaženim izvođačem kod najšire glazbene javnosti. Nabrojati njegove nastupe širom planeta je nedostižan zadatak, ali svakako je sigurno da će na toj listi sada biti i ovogodišnji Exit festival.

Web adresa: www.laurentgarnier.com