Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
Baner
Moby
DJ profili
M

Moby (USA)

Nedjelja, 22 Veljača 2009
Tijekom svoje dugogodišnje karijere Moby se afirmirao kao glazbenik koji je uspješno spojio elektroniku i pop i postao jedno od najvažnijih imena dance glazbe ranih 90-ih. Zahvaljujući glazbenim metamorfozama, jedinstvenom zvuku i kvaliteti, Moby vrlo brzo dobiva naklonost kritičara i publike te brojne poklonike raznih vrsta glazbenih pravaca. Popularnost stječe 1991. godine sa hit singlom "Go", u kojem koristi temu Lynchovog kultnog serijala Twin Peaks, a koji zauzima visoko mjesto na ljestvici 10 najboljih u Velikoj Britaniji, pozicionirajući Mobyja kao jednog od najboljih producenata techno glazbe. Uslijedili su remiksevi niza mainstream i underground izvođača, uključujući i Michaela Jacksona, Pet Shop Boysa, Briana Enoa, Erasurea, the B-52's i Orbitama. Američki kritičari ga ozbiljnije primjećuju 1995. godine s  "Everything Is Wrong ", prvim album izdanim od strane američke izdavačke kuće Elektra Records, koji  dobiva sjajne kritike.  Nakon što se s albumom  "Animal Rights", nakratko usmjerio na rock, Moby se vraća elektronici s "I Like to Score" iz 1997. godine. Njegov jedinstveni zvuk i kvaliteta su nadaleko prepoznati nakon albuma "Play" iz 1999., na kojem elektronske melodije i zvukove uspješno spaja s vokalnim samplovima soul glazbenika. "Play" mu donosi veliki uspjeh i u komercijalnom smislu - biva jedan od najprodavanijih i jedan od najiskorištenijih albuma za promidžbene poruke diljem svijeta. Nakon 1999. Moby zauzima neosporivo mjesto na svjetskoj glazbenoj sceni i doseže planetarni uspjeh i slavu.

Rođen je u Harlemu, NY, 1965. godine kao Richard Melville Hall, a nadimak Moby dobiva po "Moby Dicku", čiji je autor Herman Melville, njegov pra-praujak. Glazbom se počinje baviti s 9 godina, kada počinje svirati gitaru, da bi već s 13 postao član post-punk sastava Vatican Commandoes. Nakon što napušta studij, započinje svoju karijeru kao DJ, postajući nezaobilazan dio newyorkške house i hiphop scene. Krajem 80-ih i tijekom 90-ih izdaje niz singlova i EP za nezavisnu izdavačku kuću Instinct. Od konca 80-ih svoje radove izdaje pod raznim imenima, poput Voodoo Child, The Brotherhood, Brainstorm, Mindstorm, Barracuda, Lopez, DJ Cake, U.H.F itd. Nakon hit singla "Go" i niza remikseva uslijedili su uspješni albumi, među kojima i "Play" koji ga je učinio svjetskom pop zvijezdom.

Glazbenik koji iza sebe ima 20 milijuna prodanih albuma.

Moby je prošlog ožujka izdao osmi studijski album Last Night koji se, kako je i bilo očekivano, vrlo brzo popeo na vrh svjetskih top lista i koji je nominiran za Grammy nagradu u kategoriji „Best Dance Album“. Moby kaže da je nešto drukčiji zvuk ovog albuma nastao pod utjecajem njegovih mnogobrojnih DJ nastupa i da je u stvari pokušaj da se osmosatna noć u New Yorku prenese na 65-minutni album. Trenutno Moby u studiju radi na novom albumu ili je, kao i uvijek,  angažiran na nekoj od mnogobrojnih humanitarnih aktivnosti.

Glazbenika, autora, DJ-a iz New Yorka mnogi smatraju za jednog od najtalentiranijih glazbenika današnjice i apsolutnog autora, budući da sam piše, svira i producira svoje albume. Prepoznatljiv je i po specifičnoj vizualnoj estetici i po koncertima na kojima često svira klavijature, gitaru ili bubnjeve, što ga čini izvođačem čiji se nastup ne smije propustiti.

Web adresa: www.moby.com

 

Moby (USA)