Baner
Noisia
DJ profili
N

Noisia (NL)

Srijeda, 22 Studeni 2006

Bili oni tu zbog evolucije, inteligentnog dizajna ili, jednostavno, puke slučajnosti, Noisia je još jedan u nizu genijalnih izuma majke prirode i to nitko ne može poreći. Kao i Pendulum prije njih, Martijn van Sonderen, Thijs de Vlieger i Nik Roos globalnu drum&bass scenu potresaju prvenstveno samom snagom zvuka, ali i jedinstvenim glazbenim senzibilitetom, te nesvakidašnjom svestranošću, zauzimajući tako rijetko viđenu ulogu inovatora čija su izdanja gotovo bez iznimke hitovi. De La Soul davno ustvrdiše da je tri magična brojka, i Noisia tom pravilu ne predstavlja iznimku. Sva trojica članova bili su učenici iste škole; Nik i Thijs zajedno su radili grafite i glazbi prilaze prvo iz razonode, da bi kasnije, kad su otkrili drum&bass, površan interes zamijenili gorućom opsesijom. Trojka kakvu je znamo danas formira se malo kasnije, kad se dečkima pridružuje Martijn, tada već iskusan hip-hop producent i nesuđeni klasični pijanist. Nedugo nakon toga počinju raditi valove u poslovnično zatvorenom hard miljeu i privlače pažnju Mayhema, šefa etikete Shadow Law, koji prepoznaje njihov potencijal i motivira ih na intenzivan daljnji rad. Konzekventno, trojac kupuje hrpu opreme i zatvara se u studio, a nekoliko mjeseci kasnije (kolovoz 2003.) potpisuje svoje prvo izdanje za Nerve, sublabel nadaleko poznate etikete DSCI4, čime počinje Noisijin pohod na drum&bass.

Od onda su pokorili scenu uzduž i poprijeko, izdavajući za svu silu bitnih (i manje bitnih) etiketa i surađujući s rodonačelnicima hard zvuka kao što su Calyx, Cause4Concern, Black Sun Empire, Teebee i Bad Company. Studijskom tehnikom barataju s toliko znanja i talenta da spadaju u sam vrh (ne samo) drum&bass produkcije, pa im kolege i vlasnici etiketa daju carte blanche pri remiksiranju inače nedodirljivih klasika (spomenimo tu samo bezvremenski anthem Konflict – Messiah), a mnogo iskusniji producenti uglavnom bezuspješno imitiraju njihov stil produkcije. Premda se zvukom ne ograničavaju samo na žestoki dio spektra, već se s vremena na vrijeme poigravaju s liquid funkom i atmosphericom, njihova primarna domena je prljav i brutalan, a opet kirurški precizno isproduciran d&b.

Noisijin utjecaj na scenu takav je da praktički ne postoji relevantan hard label za koji nisu izdavali (tu su i poslovično izbirljivi Ram i Virus) i sasvim je sigurno da ćete u bilo kojem danom trenutku, u bilo kojem setu bilo kojeg iole poznatog DJ-a čuti neki njihov uradak. Na vlastitoj, nedavno osnovanoj etiketi Vision svako izdanje odmah je rasprodano uz status instant-hita, a potražnja za njihovim DJ nastupima tolika je da ih, gdje god da se pojave, dočekuju histerični fanovi onako kao što je to prije nekoliko godina bio slučaj s Pendulumom. Potvrdu zvjezdanog statusa i općeniti coup de grace postižu svojim prvim singlom za Andy C-jevu etiketu Ram, koji se dva tjedna zadržao na 2. mjestu britanske top dance ljestvice. Povrh svega, momci potpisuju i nekoliko soundtrackova za kratke filmove, te pregršt breakbeat, tech-house i minimal izdanja, a upravo je u tijeku produkcija albuma za nizozemsku pop pjevačicu Tashu.

Bez obzira da li demoliraju plesne podije ili isporučuju neki nježniji tip drum&bassa, produciraju slatkaste pop albume ili izdaju deep house, sigurno je da će vas Noisia potaknuti na nešto – a što je to, morat ćete sami otkriti.

Web: www.myspace.com/denoisia

Noisia (NL)