Richie Hawtin
DJ profili
R

Richie Hawtin (CAN)

Utorak, 02 Siječanj 2007

Richie Hawtin a.k.a. Plastikman, rođen 1970 u Velikoj Britaniji, od devete godine živi u Windsoru, Ontario. Sa elektronskom glazbom ga upoznaje njegov otac, inžinjer robotike u General Motorsu, te ovaj počinje svoje glazbeno obrazovanje sa pionirima techna kao što su Kraftwerk i Tangerine Dream. DJ-anjem se bavi od svoje 17-te godine i uskoro ga bookiraju najpoznatiji klubovi u Detroitu (Shelter, Music Institute), u kojima techno vrte i dvojica od trojice izumitelja Detroit techna: Kevin Saunderson i Derrick May. Iako su svi tadašnji DJ-evi i producenti bili skeptični oko Richievog uspjeha, mršavi kanađanin im je dokazao svoj talent i inovativnost osnivajući svoj +8 Records label zajedno sa John Acquavivom. S Acquavivom izdaje pod više aliasa, solo kao Richie Hawtin, Plastikman (NovaMute) i Fuse (Further Underground Subsonic Experiments, Warp/TVT). Iako su se isprva udružili da bi napravili megamix Derrick Maya za puštanje na radiju, kasnije John i Richie izdaju prvu ploču, Elements Of Tone, kao njihovo prvo izdanje za +8 Records. Kasnije za taj isti label izdaju i Kenny Larkin, Speedy J i Mark Gage, te +8 Records postaje poznat po laboratorijski preciznim i polaganim acid basslineom. Projekt Plastikman nastaje 1993., sa dva izdanja za +8 Rec, singlom Spastik i albumom Sheet One. Njegov alter-ego, Fuse, više melodičan i raznolik projekt, izdaje album Dimension Intrusion za britanski Warp Records label, a kasnije ga licencira i Wax Trax!/TVT za izdavanje u Americi.

Tako Richiea upoznaju i Aphex Twin, B12 i Autechre koji ostaju impresionirani njegovim izdanjima. Sheet One album je ponovno izdan za etiketu Probe (također Plastikmanova etiketa), a odmah zatim i njegov drugi LP, Musik. Zbog problema sa prelaskom granice SADa (godinu dana nije smio preko granice) radi nastupa, bilo mu je teško nastaviti rad na novom albumu (Klinik), te taj album otpada. U tih godinu dana "pauze" Richie je DJ-ao po cijelom svijetu, i otvorio novu etiketu pod imenom Definitive Rec. Jedino izdanje je bio live set, snimljen u Buildingu (klub u Windsoru), izdan za Mixmag Live! serijal mixeva najpoznatijih svjetskih DJ-a. Godine 1996. izdaje novi singl svaki mjesec, potpuno jednostavan i u njegovom minimalističkom stilu. Rad svih 12 mjesec je kasnije skupljen u Concept 1 96: CD mixed by Richie Hawtin. Tim singlovima i albumom pokazuje svoju reakciju na new-skool minimal techno koji je nastajao u radionicama njemačkih etiketa kao što su Basic Channel, Chain Reaction, Profan i Studio1. Zanimljivo je da su sve te etikete nastale pod utjecajem Plastikmanovih ranih uradaka.

Napokon, nakon skoro godinu dana pauze, 1998. izdaje album Consumed, jednako brutalno i mračno minimalističan kao i Concept serijal, a odmah iza njega, krajem 1998. izlazi i album Artifakts, u kojem je uskrsnuo mnoge nedovršene stvari namjenjene Klinik albumu. Plastikmanov stil, mješavina minimalističnog acid-housea, experimental i dark detroit techna, dovodi ga na mjesto jednog od najutjecajnijih ljudi u techno glazbi 90tih, iako u produkciji koristi TB-303 i TR-808, koje svi (manje više) smatraju zastarjelim proizvodima. Iako su njegovi prvi producentski uraci bili minimal techno u pravom smislu riječi, polako prelazi i na čisti techno zvuk, producirajući tako stvari koje su kasnije postale techno himne. Njegovi daljni eksperimenti i pokusi sa technom prikazuju ga kao kralja intelligent techna, i jednog od najinovativnijih DJ-a / producenata 90-ih.

Web: www.richiehawtin.com

Richie Hawtin (CAN)