Roman Flugel (D)

Utorak, 14 Lipanj 2011

Flugel je kroz svoje projekte revolucionizirao techno, ali i house. Mega hit ''Rocker'' kojeg potpisuje pod imenom Alter Ego ostat će upisan kao jedan od evergreena elektroničke glazbe u kojem su se spojili praktički svi aspekti potrebni da reznesu svaki plesni podij na kugli zemaljskoj. Isto vrijedi i za ''Geht's Noch'', još jednu njegovu uspješnicu, kao i remiksevi za Daft Punk, Pet Shop Boys, Primal Scream i mnoge druge.


Alter Ego, Roman IV, Eight Miles High, Soylent Green, Ro 70, Melanin, List, Acid Test i Tracks On Delivery samo su neki od psedonima Romana Flugela, jednog od najznačajnijih njemačkih faca u elektroničkoj glazbi današnjice. Flugelovi DJ setovi pak pokazuju njegovu zabavljačku stranu osobnosti, budući da kroz njih na neki način prezentira ''20 godina rave pokreta'' kao dio suvremene kulture zabave i plesa. Od inovatora Romana Flugela tako očekujte koktel italo disca, minimal techna, vocal housea i acida.

Za ovog velikana njemačke DJ scene Pandorinu kutiju otvorio je njegov stariji brat, poklonivši mu davnih dana kompilaciju kultnog čikaškog labela Trax, putem koje se mladi Roman zaljubio u house glazbu. To je bio njegov prvi doticaj s novog glazbom s one strane velike bare i definitivno otvorila novu dimenziju u životu tada povučenog tinejdžera iz gradića Darmstadta. To ga je i nagnalo da počne izlaziti na partyje, između ostalog i u klub Omen, u kojem je rezident bio Sven Vath. Još i danas pamti fenomenalne atmosfere na večerima Warp Recordsa i Underground Resistancea, nakon kojih se odlučio posvetiti vlastitom kreiranju glazbe.

Flugel je glazbeno obrazovan, pohađao je glazbenu školu i nije mu bilo teško svoje znanje iz klasične glazbe pretočiti u nove sfere elektronike. Nabavio je gomilu opreme i ubrzo snimio demo snimku, koju je proslijedio još jednom velikom entuzijastu Jorgu Ellingu Wuttkeu, koji će kasnije postati i Flugelov glavni partner u stvaralaštvu. Kad su prve snimke došle u ruke frankfurtskim opinion makerima kao što su Ata i Heiko MSO i oduševile ih, bilo je sigurno da pred Romanom i Jorgom stoji blistava budućnost. Njihov studio, u kojem su rođene danas već kultne etikete Playhouse, Ongaku i Klang postale su stratište koje su pohodili LoSoul, Ricardo Villalobos i Isolee i stvorili jedan od najpoznatijih house brendova Njemačke u drugoj polovici 90-ih.

Roman Flugel (D)