Skip to main content
  • 30.07.2016.

Burning Man iz pustinje u Nizozemsku!

Kada pomisliš na pustinju prvo što ti padne na pamet je jalovo mjesto bez životne sile, sipki pijesak i nepregledno prostranstvo više manje… ničega.

 
No jednom godišnje ovaj negostoljubivi krajolik postaje nešto sasvim drugačije. Pijesak postaje plodno tlo kreativnosti, ljubavi, glazbe i umjetnosti dok se deseci i deseci tisuća ljudi u kolonama slijevaju u Black Rock pustinju Nevade na Burning Man festival.

 
Na tjedan dana u ovoj pustopoljini nikne pravi mali grad zaljubljenika u glazbu, slobodu i ljubav, autogenerirana samodostatna zajednica pustinjaka. Trgovina nema, morat ćete stvari načiniti puž style i sve svoje ponijeti sa sobom. Jedino što se od vas zahtjeva je da ostavite svijet izvan oaze i budete baš oni koji jeste dok lutate metropolom interaktivnih skulptura i slučajnih prijateljstava. Na tjedan dana život će postati ono što bi trebao biti, nesputana manifestacija slobode.
 
No kako je evolucijska teorija u krivu –  ne preživljava najjači već onaj koji se najsposobniji prilagoditi – tako u novom dobu Burning Man prelazi Atlantik, ne bi li posijao svoje sjeme i na mnogo plodnijem, tulipanima posipanom tlu, Nizozemske. Nizozemski Burning Man religiozno će se držati 10 principa na kojem počiva njegovo pustinjsko sjeme kao što su darovanje, dekomodifikacija, radikalna inkluzija, radiklana samodostatnost, građanska odgovornost, viđenje svijeta kao onoga kakvog trebamo a ne kakvog imamo…

 
Nizozemski ogranak dolazi u formi trodnevnog festivala naslova “Where The Sleep Sheep” i održati će se u Veluweu od 29. do 31. srpnja 2017, a registracije se hvataju na Burning Man Netherlands Facebook grupi. Kada ulaznice krenu u prodaju moći će ih kupiti samo registrirani članovi.
 
Hoće li paljenje ovom metoforičkog "mana" kao pokazivanje jednog ekspresivnog prsta društvenoj strukturi, koja do temelja ne funcionira u održavanju vrijednosti ljudskog, imati jednaki učinak slobode i izuzimanja iz kapitalističke utrke za materijalnim, sputavanja osobnih sloboda, kreativnosti i bezuvjetne ljubavi i u ovom trodnevnom izdanju okruženom zelenilom kao što ima i u gorećim manifestacijama jednotjedne avanture u Nevadi? Ovo ostaje za vidjeti, pa do 2017. zapalite sve ono što ne valja, polijte mostove benzinom, kresnite šibicu, pripalite jednu, bacite je na drvo i uživajte u plamtećoj toplini novih početaka.
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2