Skip to main content
  • 25.07.2017.

Burning Man Nizozemska i 10 principa!

Ponekad izgoriš – za ljubav, slobodu, dane, noći, ljude, želje, snove svijeta kakav može biti, alternativnih životnih putanja izvan uvriježenog, za mir, inkluziju, razumijevanje, umjetnost, dijeljenje, kreativnost…


Ponekad je potrebno spaliti nešto, politi mostove benzinom, spustiti kanister, kresnuti šibicu, pripaliti cigaretu, i baciti je. Potrebno je u jednu figuru – "The Man" – simbolički staviti sve ono što ne funkcionira, što se kosi s temeljnom ljudskosti i samom količinom krivoga se prihvaća kao najmanji zajednički nazivnik konzumerističke svakodnevice, svih pravila i rigidnosti nametnutog kulturnog, svih siromaštava duha. Kao na žrtveno janje, staviš drvenom antropomorfnom liku sve na leđa, natrpaš na njega sve što te koči i opterećuje i pustiš da bukne. Tako je nastao i koncept Burning Mana koji se iz pustinje u Nevadi proširio kanalima žudnje za boljim sve do Nizozemske, pa nizozemski Man, po prvi puta u 30 godina postojanja gori u Europi, u Nizozemskoj od 27. – 31. srpnja u Veluweu s ciljem podizanja duha u međupovezanosti svega što jest, posebno se fokusirajući na područja umjetnosti, kulture, civilne uključenosti i edukacije i sve na pozadini glazbe. Naziv izdanja jest Where The Sheep Sleep, a karte će moći kupiti samo oni koji se pridruže Facebook grupi.

Nizozemski Burning Man, u stilu apolutno altruizmom pogođene distopije svijeta uz linije Mad Maxa, tako gradi svoju logiku ravno iz srca ideje osnivača Larryja Harveya čijih 10 temeljnih principa je zapisano 2004. kao refleksija etosa jedne zajednice i kulture koji se postupno razvio od začetka ideje. Principi tako uključuju:

Radikalnu inkluziju
Svatko može biti dio Burning Mana. Želimo dobrodošlicu strancu i poštujemo ga. Ne postoje nikakvi unaprijed postavljeni zahtjevi za sudjelovanje u našoj zajednici.

Darovanje
Burning Man je posvećen činu darovanja. Vrijednost dara je bezuvjetna. Darovanje ne  uključuje očekivanje povrata ili razmjenu za nešto jednake vrijednosti.

Dekomodifikaciju
Kako bi se održao duh darovanja, naša zajednica traži stvaranje socijalne okoline koje su neposredovane komercijalnim sponzorstvima, transakcijama ili reklamama. Stojimo ovdje, spremni zaštititi svoju kulturu od ovakvog iskorištavanja. Odupiremo se supstituciji stvarnog iskustva potrošnjom.

Radikalnu samodostatnost
Burning Man potiče pojedinca da otkriva i da se oslanja na svoje unutarnje resurse.

Radikalnu samoekspresiju
Radikalna samoekspresija nadolazi iz unikatnih talenata pojedinca. Nitko drugi osim pojedinca ili grupe koja surađuje ne može odrediti sadržaj. Nudi se kao dar ostalima. U ovom duhu darovatelj poštuje prva i slobode primatelja.

Zajednički trud
Naša zajednica cijeni kreativne kooperacije i kolaboracije. Težimo proizvoditi, promovirati i štititi društvenu mrežu, javne prostore, umjetnička djela, i sve metode komunikacije koje podupiru ovakvu interakciju.

Neostavljanje traga
Naša zajednica poštuje okoliš. Posvećeni smo tome da ne ostavljamo fizički trag svoje prisutnosti gdje god se okupili. Počistimo iza sebe i potrudimo se, gdje god je to moguće, da ostavimo mjesta u boljem stanju no što smo ih zatekli.

Participaciju
Naša zajednica posvećena je radikalnoj etici sudjelovanja. Vjerujemo da je transformativna promjena, bilo da se radi na razini pojedinca ili društva, moguća jedino kroz medij duboko osobnog sudjelovanja. Svatko je pozvan da radi. Svatko je pozvan da se igra. Činimo svijet stvarnim kroz akcije koje otvaraju srce.

Neposredovanost
Trenutno iskustvo je, na mnogo načina, najznačajnija okosnica naše kulture. Trudimo se nadići barijere koje stoje između nas i spoznavanja unutarnjih sebe, realnosti onih oko nas, sudjelovanja u društvu i kontakta s prirodnim svijetom koji nadilazi ljudske moći. Nijedna deja ne može nadomjestiti ovo iskustvo.

Pa kao bi izgorio, progorio, zaplamtio i buknuo, kako bi pirogenezom krivoga stvorio novi bolji svijet, osjeti se slobodnim istražiti sve za što nizozemski Burning Man plamti na službenim stranicama ovdje.

defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2