Skip to main content
  • 8.04.2017.

Concrete – simbol Pariza i nova europska institucija gostuje na Exitu

Nakon ubitačne postave briselskog kluba Fuse, na No Sleep Novi Sad, kultnu pozornicu EXIT festivala, u nedjelju, 9. srpnja stiže novi tim čuvenog pariškog kluba Concrete!

Piše: 


Nakon što su Parižani prošle godine u "izvidnicu" došli u četveročlanom sastavu, ovog ljeta se galska ekspedicija vraća u duplo većem broju, željna da rov ispred sebe ponovno pretvori u najpoznatiji brod na rijeci Seine! Tim "Grada svjetlosti" u veoma intenzivnom finalu predvodit će njihov vodeći tandem Antigone i Francois X, koje naša publika odlično poznaje po furioznim setovima na tvrđavi, a ove godine svoje prvo EXIT iskustvo doživjet će i njihove ostale vedete, kao što su iskusni selektorski duo Behzad & Amarou te trojica "live" majstora u velikom usponu Ben Vedren, Leo Pol i Sweely. Specijalno za ovu noć, također u "live" izdanju, gost večeri bit će hvaljeni pariški maestro Voiski!

Svjedočiti jutarnjem trosatnom "back2back" setu najpoznatijeg techno dvojca iz Pariza u samoj završnici Exita, u današnje vreme je privilegija ravna gledanju ranih zajedničkih nastupa Klocka i Dettmanna! Nakon što su se dokazali kao Concrete rezidenti, Antigone i Francois X su munjevito zauzeli neke od najboljih pozicija na svjetskim festivalima, a već godinama su redovni gosti klubova kao što su Berghain, Fuse, Corsica Studios, Spazio 900 i brojnih drugih među kojima je i Drugstore. Njihov izuzetno suvremen techno zvuk nalazi se u katalogu etiketa kao što su Dettmannov MDR, glazgovska Soma, popularni Token i Pole Group te današnji stupovi pariške scene Deeply Rooted od DJ Deepa, Construct Re-Form od Zadiga te njegov osobni Dement3d i naravno, Concrete Music! Još jedan od svega nekoliko ljudi koji su u potpunosti oživjeli francusku, ali i svjetsku techno scenu je i hvaljeni producent Voiski koji se proslavio s izuzetnim "live" nastupima te kao član misterioznog dueta Polar Intertia. Njegov futuristični zvuk izdaju L.I.E.S, Dekmantel UFO, Russian Torrent Versions, Construct Re-Form ili Dement3d, dok su njegove nastupe gledali fanovi na svim kontinentima osim Antartika. Uz svoj omiljeni klub Concrete, redovno se vraća u Berghain, Fabric, Fuse, Grelle Forelle, Bassiani, ali i naš proslavljeni 20/44. Ovog ljeta, pariški maestro na svoju izuzetnu listu festivala konačno dodaje i EXIT!
{youtube}wglSCUbnRHk{/youtube}

Dok je Pariz budio techno scenu cijele Europe, s Concretovih paluba paralelno je zasvirao i cijeli niz novih house talenata koji su se poput kolega iz Chicaga i Detroita, okružili samplerima i ritam mašinama, a onda s njima krenuli i nastupati uživo. Prvi među trojicom "live" majstora je certificirani Ableton Live trener Ben Vedren, čija je postavka opreme urađena specijalno za setove koji pružaju maksimalnu slobodu i mogućnost stvaranja glazbe na licu mjesta! Vedrenu kao producentu vjeruju njegov najbliži suradnik čikaška legenda Chez Damier, ali i ikona detroitskog techna Carl Craig koji mu je povjerio klasik "Bug in the BassBin" za remiks na njegovoj čuvenoj etiketi Planet E. Benovu glazbu vrte Ricardo, Nina, Rhadoo, Raresh, Wink i brojni drugi, dok su njegove nastupe već upisali Nuits Sonores, Trouw, Tresor, Rex i drugi. S njim dolazi i sve zapaženiji Leo Pol, čiji je singl pod nazivom "You Got the Funk", objavljen bez potpisanog umjetnika, počeo brojati milijune YouTube pregleda, a sama ploča tiskana u veoma limitiranom broju na online burzi već dostiže stotine eura. Uz rezidenciju u Concretu i nastupa širom Francuske, Leo iza sebe ima nedavne nastupe u londonskom megaklubu Printworks i berlinskom Watergateu, a nedavno je pokrenuo i novu etiketu Ille. Najmlađi od ove grupe wunderkinda i najnovije otkriće Concrete tima svakako je Sweely, skejter s pariških ulica čiji je talent za vrhunsku house glazbu besmisleno raskošan i jamči mu vrtoglav uspon u svega par sljedećih godina.
{youtube}J6cH0Tmm_Yo{/youtube}

Ipak, po mnogima pravo "tajno oružje" kluba Concrete je njihov tandem geto selektora Behzad & Amarou, čiji univerzalni setovi s lakoćom krstare između housea i techna. Godine provedene u prodavaonicama ploča, kako ispred, tako i iza kase, te njihov šarm, telepatska povezanost i krajnje istinita ljubav prema glazbi, a poglavito prema vinilu, već im je osigurala status istinskih legendi pariškog clubbinga i donijela gostovanja u klubovima Tresor, Rex, Oval Space, Le Sucre, ali i poziv Nine Kraviz za nastup na njenom partyju na Sonaru!
{youtube}jMdau0s8AoU{/youtube}

No Sleep Novi Sad pozornica i ove godine će svake noći na EXIT festivalu publiku uvoditi u drugi svjetski klub! Nakon što su prošlih godina #NSNS pohodili vodeći klubovi Tresor, Nitsa, Concrete Grelle Forelle, Drugstore i 20/44, ove godine, uz pariški klub Concrete, na popisu smo i za Sub Club iz Glasgowa, Fuse iz Brisela i londonski tandem Avant Garde i Corsica Studios. Popis izvođača za preostale dvije noći bit će uskoro objavljen, a nakon Beograda, Barcelone i Beča, ove godine nas očekuju novi No Sleep događaji u Londonu, Briselu i Glasgowu, ali i nedavno objavljeno morsko izdanje No Sleep pozornice na Sea Dance festivalu!

wls 20 mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop