Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
Baner

Domaće snage na 9. Seasplash festivalu

Utorak, 12 Srpanj 2011

Idući tjedan, u četvrtak 21. srpnja, započinje 9. Seasplash festival na Monumentima kraj Pule i trajati će do nedjelje 24. srpnja. Uz svjetska imena poput trenutne reggae superzvijezde Perfecta Giddimania koji nam dolazi s Jamajke, britanaca Overproof Sound Systema (tvorci mega popularnog svjetskog hita “Whatch what you put inna”), francuskog dub benda Kaly Live Dub na glavnoj pozornici (Mainsplash) Seasplash festivala pojavit će se i domaće snage.


Elemental – svima dobro znana skupina koja u 13-godišnjoj karijeri ima pet studijskih albuma “organskog hip-hop-a” obogaćenog soulom, jazzom i funkom čime je zauvijek obilježila urbanu scenu Hrvatske, ali i regije. Eksplozivnost koja izbija iz albuma dosiže krajnji intenzitet na koncertnim nastupima, gdje Elemental publiku aktivno povezuje u događaj, ostvarujući idejno zajedništvo uz puni feedback.

Naturalna Mistika – legendarni zagrebački vokalno instrumentalni sastav predvođen Borisom Leinerom (Vještice, Azra), prvi reggae bend u našim krajevima i sinonim klupske scene 80-ih, ponovo se okupio 2010. i nastavio svoju dugogodišnju sviračku egzistenciju.

Chakka & Popay - Chakka (Zion Crew) i Popay (Kingstoned Sound) dva su MC-a koji su kombinacijom stilova donjeli osvježenje na hrvatskoj ‘underground’ sceni. Iznenadili su svojim novim projektom ‘Skvot i komšiluk’ kojeg su ručno snimali, rezali i dijelili na 8. Seasplash-u, gdje su odigrali uloge voditelja programa na Mainsplash stage-u u kojima će se naći i ove godine. Chakku i Popaya podržat će I-tall Jam Riddim Band u kojem se okupljaju razni zagrebački glazbenici kako bi stvarali spontanu i improviziranu dub glazbu.

Dubble – live dub act, novi projekt Vanje O. i Jadranka K. (Dubolik) pokrenut nakon raspada Radikal Dub Kolektiva, kojeg karakterizraja UK dub zvuk uz primjese drugih elektronskih stilova poput dubstepa i trancea, spajajući klasično dub miksanje, uživo odsvirane syntheve, melodiku i vokal.

Waitapu – svježe snage na sceni dolaze nam iz Međimurja, njihova glazba je idealni spoj psihodeličnog rocka s psihodeličnim dubom francuske škole, koja lansira svijest u bespuća unutarnjeg svemira.

How Convinient – dirty elektro projekt koji je nastao iz potrebe ubijanja postmodernističke dosade prisutne u životima njegovih osnivača. Kolektiv broji više od deset suradnika od kojih su neki talentirani glazbenici.

Kao i protekle dvije godine Digitron Sound System biti će domaćini Dubsplash stage-a, kojeg će opremiti prvim domaćem ozvučenjem s moćnim bass zvučnicima po uzoru na jamajkanske i britanske sound systeme. Osim pozitivnih vibracija i dubokih bas frekvencija, očekujte roots / dub selekciju s mnoštvo svježih materijala i dubplate-ova, uz koje MC-i prenose društveno osviještene poruke. Uz strana imena na Dubsplash stage-u nastupat će i Roots Daughters, ženski kolektiv iz Pule, situran u Ljubljani.

Na ostalim stage-vima 9. Seasplash festivala od domaćih DJ-a i producenata nastupati će DJ Sergej (DJ s dugom karijerom ambicioznog clubbera, te vlasnik zagrebačkog urbanog kluba Sirup koji promovira elektronsku glazbu raznih žanrova), DJ Phillipe (dolazi iz poznate zagrebačke familije Confusion), Brlog Predstavlja (najstarija hip-hop organizacija Brodsko-posavske županije koja broji tri benda sedam MC-ja , šest beatmakera, tri DJ-a, jednog beatboxera i jednog VJ-a), King Shango soundsystem (produkcijski i DJ kolektiv čiji glazbeni profil čini pretežno roots i dancehall reggae mix, soca, afro, dub, hip-hop i mashup remixevi), Bamster (dubstep DJ i producent), DJ 207 (DJ i producent koji je započeo svoju karijeru u hip-hop vodama 2006., a prošle godine ulazi u svijet dubstepa), InUrFace / RG & DMT  (electro-dubstep projekt mladih ali iskusnih producenata RG-a aka Arian Vuica I DMT-a aka David Tešić), Rea & Mayo (dvije zapažene DJ-ice koje su nedavno osnovale duo koji ima ozbiljne planove za budućnost), DJ Cool Name & Nina Divas, Riddim’n’Culture, Jah Pants, Grof Labosh, Too-Faar, te Maya, DISgirl & Jan Becele iz zagrebačkog Trip to Zion kolektiva.

Ove godine po prvi puta na Seasplash festivalu imat ćemo prilike gledati plesni nastup, i to dvije ženske plesne skupine koje dolaze iz Zagreba -, Hot It Up! i Cheeba Chixxx.

Očekuje nas i glazbeni performans ‘Beatbusting – Odijelo čini Beat Bustera’ kolektiva vrsnih glazbenika i umjetnika - Beat Busters. Audio forenzičari u bijelim odijelima proizvode glazbu na predmetima koji nas okružuju, na nesvakidašnjim instrumentima i svemu što zateknu u prostoru u kojem se nalaze.