Baner

Domaći i regionalni izvođači Imperium festivala!

Četvrtak, 06 Srpanj 2017

Tko zna jesu li ikada burazi u togama, orbitirajući oko talijanskog poluotoka, ikada mislili da će njihov jezik postati baza čitave kakofonije onih koji će uslijediti na plavoj lopti koju zoveš domom.


Sumnjamo da - koliko god razvijena bila filozofija, misao ili slobodne asocijacije dok prebireš po strunama pod maslinom - su slutili da će latinska riječ koju koriste kako bi opisali vladanja, uzurpacije, suverenu premoć nad ljudima i prostorima postati jedno sasvim ljubazno preuzimanje u nomenklaturi Imperium festivala. Ovaj imperij ne traži žrtve paljenice, desetine, tvoje blago i žene, niti ima ikakvu inklinaciju nasilno provoditi svoje zakone. Ono što čini mnogo je ljubaznije - pušta struju kroz kablove za zajedništvo i stvaranje sjećanja pod zvučnikom i pušta uštimano ljubazno predavanje ritmu da te vodi. Jedini zakon koji vrijedi jest zakon podija među kamenjem stare tvrđe Ostrožac, a na podiju su svi jednaki u radikalnoj inkluziji voljenja.Za razliku od tvoje slobodne plesne promenade prekrasnih peripetija, povijest tvrđe ona je osvajanja i dominacije. Tamo u općini Cazin nad bosansko-hercegovačkim krajem drveće i kamen pričaju priče o dvije i pol tisuće godina ljudskih stopala koja lutaju šumom, no pero i papirus prvi puta bilježe postojanje i validitet kamenog zdanja tek 1286. za vrijeme knezovanja Blagajski Babovića. Oko ponad zavidnog brka na tvrđavu baca Ferhad-beg Sokolović, a što beg poželi beg dobije. Preuzima Kevenhilberg, da bi 1579. ljesnule turske sablje i zakačunale Ostrožac pod svoje. 300 godina u posjedu porodice Beširević, jedan deal s okružnim načelnikom Bihaća Lotharom van Berksom, i novo tisućljeće kasnije, kamena tvrđa Ostrožac ispunjava sada jednu sasvim nježniju funkciju koju nose čuvari i ljubavnici, a ne osvajači, pa te stoga bihaćka udruga Soundkeeepers drugu godinu za redom zove na Imperium Fest. Četiri stupa armiranog lineupa su Alberto Ruiz, Paolo Barbato, Mladen Tomić i Frenkie, no s tobom je još i čitava ergela trodnevnih glazbenih mokrih snova.Pa je za čekanje zora ovdje After Afair, kolege mu Alen Milivojević, Kazzoo, i glazbenim ludilom pogonjeni Poco Loco. Za pultom svoju estetiku zvuka kroje i Dani Dolce, nimalo mrki Medo, Fedja Knajdi, G Edd, Adot, Davor B, iz domaćeg techno podmlatka DJ Jock, lančanim reakcijama plesnog naklonjeni Worda, Rector, Incept i Edib D. Linija se nastavlja dalje uz Forniva, Nebs Jacka, Alexandra G, domaće snage Andrologica i Tonija Kostijala, prekograničnih meštara ritma Aida Vehabovića, a tu su i Freak, D.F.K., Denis Dražić, gospodin Dub Caine, Irfan F, Omar ramirez, Killa Tequila, Ady G, One i Inis.

Pa tako sve o čemu brineš i što ti gricka neuron, sve što ne sjeda na mjesto kao kamenje tvrđave, sve što te trga i lomi sada spremi u neku ladicu, biti će tu i kada se vratiš vjerojatno promijenjeno novim točkama gledišta s vidikovca Ostrošca. Uzmi si veliki marker ili otvori kalendar na mobilnom frendu i označi crvenom datume od 21. do 23. srpnja, a kako bi ugurao kartu u džep klizneš digitalnom autocestom na kupikartu.ba pa si jednodnevnu grabiš za 20KM, ili pak festivalku za 30, ili treba li tvoja unutarnja diva tetošenje VIP upad za 100KM. Dođi i budi, nikada više nećeš biti tako mlad kao ovoga ljeta!

Domaći i regionalni izvođači Imperium festivala!