Skip to main content
  • 24.05.2017.

Kada objekt postane svjetlost – Daito Manabe debitira novi projekt na Sonaru!

SonarPLANTA će na izdanju na rodnome tlu Barcelone u novoj etapi debitirati djelo jednog od najvećih i najkontroverznijih digitalnih umjetnika danas. Daito Manabe tako stiže s imerzivnim komadom "phosphere".

PLANTA 2016 from Fundació Sorigué on Vimeo.

SonarPLANTA se manifestira kao zajednička inicijativa Sónara i Fundació Sorigué, Nastao 2014., cilja istraživanju i promoviranju u polju kreativnog jezika koji se razvija oko novih medija, tehnologije i umjetnosti i svake godine ugošćuje suvremene umjetnike kako bi predstavili svoje projekte tijekom tri dana Sónara Barcelona.

Tako će uz podršku Fundació Sorigué, SonarPLANTA udomiti novo ostvarenje japanskog digitalnog studija Rhizomatiks, koji predvode već spomenuti gospodin Manabe i kolega mu Motoi Ishibashi. S bazom u Tokyju, Rhizomatiks Research laboratorij koncentrira se na istraživanje novih mogućnosti koje tehnologija otvara domeni umjetnosti i vizualno imerzivnih iskustava unutar konteksta novih medija, umjetnosti podataka i nicanja novih mladica ideja i koncepta koji tek imaju zaživjeti na globalnoj umjetničkoj sceni.

Ime "phosphere" stoji tako kao novotvorenica sačinjena od fraze "sphere of light" i robotska je hibridna arhitektura u kojoj prostorno iskustvo bez presada omogućuje sinkronizirana interakcija ogledala, dimnih strojeva (nije li sve zaista samo dim i ogledala), zrake svjetlosti i čak 24 videoprojektora. Iskustvo samo korijene crpi iz suvremene dance glazbe kao i metoda i rječnika "projection mappinga".
{youtube}ZcKTbXyu_2Q{/youtube}

Kroz najnaprednije instance digitalne tehnologije projekt će u stvarnom fizičkom trodimenzionalnom prostoru reproducirati proces kristalizacije minerala, aludirajući na geološki temelj na kojem je osnovan PLANTA projekt i Fundació Sorigué u Balagueru, a kao kompozitni nadton pojavljuju se i podaci sakupljeni proučavanjem magnetnih polja koja okružuju Zemlju.

Osnivač Rhizomatiksa, Daito Manabe, jedan je od esencijalnih umjetnika novog doba, digitalni mađioničar, kreativni programer i interaktivni dizajner koji istražuje nove tehnološke i kreativne zakutke i bio je jedan od 11 ključnih ličnosti danas koje su odabrane kako bi zajedno proslavili 30. rođendan Apple Macintosha. Na kaminu stoji šuma nagrada kao Prix Ars Electronica, nekoliko Cannes Festival nagrada i tri Excellence Award nagrade Japan Media Arts Festivala, dok ga u domeni elektronike nalaziš i kao DJ-a i kompozitora koji redovno surađuje s umjetnicima kao što su Björk, Flying Lotus, Nosaj Thing, Squarepusher i Ryuichi Sakamoto. Daita će posjetitelji moći ujedno zateći i na koncertnom nastupu kao i na edukativnom aspektu Sonara. Pa za malo implozije materijalnog u svjetlost i sve koji razumiju umjetnički potencijal digitalne revolucije slobodni ste istražiti Daita i Rhizomatiks kako vam drago.

brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2