Koji je efekt Defecteda?

Nedjelja, 22 Srpanj 2018

Pa više manje bi ti svi koji su ikada zaplesali pod njegovim strobom rekli da je primarni simptom nekontrolirani ples, konvulzije mišića i tetiva potaknute ritmičkim strukturama iz zvučnika.


I to bi bilo sasvim točno jer ove godine tvoje meso u svemu onome house, na prekrasnoj Garden lokaciji Tisnog, izletje na četiri pozornice u The Garden Resortu, dva dnevna isplovljavanja party brodova i četiri aftera u legendarnom Barbarella's klubu pod otvorenim nebom, te sjajan chill program mira, tišine i centriranja za nove bjesove i plesove "MIndfulness". Pa kažeš, "OMG! Sjajno!" i od 9. do 14. kolovoza se nacrtaš na Defectedu gdje po tebi gmizi golema lineup zmija divnih, a u današnji "Tko je tko Defecteda" uvodimo Basement Jaxx s DJ setom, CamelPhat i Claptonea.Dva sjajna Britanca, Simon Ratcliffe and Felix Buxton, čine ono što voliš i poznaješ kao Basement Jaxx, ili pak alternativno kao Banana Kru, Jaques Da Booty, Summer Daze. Momci su se upoznali na brodu uz Masters At Work ploču, i od tada dalje plove zajedno. Ratcliffe tada u deep Latin funku, a Buxton na Chicago houseu, nisu ni slutili da će im ovaj brod promijeniti životne linije.


1994. nastaje Atlantic Jaxx Records, a dodatak podruma nailazi zbog lokacije Simonovog studija ispod zemlje. Nekoliko EP-a kasnije evoluiraju, razvijaju se, preklapaju umnažaju kroz  soul, jazz, reggae, house i sambu, ali dodaju i britanski punk i rave, dok je debitantski punokrvni album "Remedy" nosio raggae, disco i R'nB u pervertiranim uvijenim mutacijama. Ono što momci rade jest red u kaosu, glasovi, zvukovi i ideje koji djeluju šizofreno i stabilno, simultano te uzdrmavajući i stvarajući mjesto unutar trake na kojem je sve što misliš i osjećaš prihvaćeno i u redu. Basement Jaxx dolaze kao DJ set.


CamelPhat nimalo grbavo navigira scenom, penjući se njenim kaskadama posljednjih desetljeća. Ovaj alias skriva još jedan britanski duo koji si je u postignuća upisao i Grammy nominaciju, a lutaju kroz tech, techno, electronicu i house. Pomalo neobični identificiraju se sa svojom duhovnom životinjom deve koja, kako kažu: "može udarati u sva četiri smjera sa svakom nogom". Dečki su se upoznali 2008. i izdali prve zajedničke stvari na labelu Vice Records dvije godine kasnije, da bi 2014. potpisali sa Spinnin' Recordsom. S Elderbrookom surađuju na hit singlu "Cola" a po ljestvicama su se penjale i vlastite trake poput "Paradigm", "Constellations" i "Make 'Em Dance".


Pa kada se za svoju slobodu da živiš, voliš i plešeš boriš kandžama i kljunom zoveš Claptonea. Otvoren, eklektičan, neobičan napominje kako je nadahnut svom bukom svijeta, svime što proizvodi zvuk. Jedna od najutjecajnijih globalnih DJ figura pakira hitove i kofere tako za tišnjansko sunce. 2014. godine u audiosferu kliznuo je prvi album s kojeg se rodio globalni hit, remix Grammyjem nagrađivane jazz legende Gregoryja Portera.


Remix je odmah preuzeo BBC Radio 1 i postao jedna od najpopularnijih traka ibiškog pijeska koja sprema Claptone-u ponad kamina nagradu najboljeg producenta. Kojim nebom lete zlatne ptice? Zadržavaju se u blizini house oblaka sa štukaturom funka, soula, popa i daškom indiea. Zakrabuljen, zamaskiran, anoniman u masi tijela, slobodan u svojoj neprepoznatljivosti, Claptone dekonstruira kult ličnosti koji je pomeo suvremenu elektroničku glazbu i vraća se na ishodište onoga što je esencijalno - glazbi samoj.


Sve znaš, u kuži si, informiran si pa sada slobodno navrati na Entrio i pozovi ekipu jer rokamo grupni popust 3+1 free i uživaj pod suncem Tisnog.Koji je efekt Defecteda?