Baner

Koji je efekt Defecteda?

Nedjelja, 22 Srpanj 2018

Pa više manje bi ti svi koji su ikada zaplesali pod njegovim strobom rekli da je primarni simptom nekontrolirani ples, konvulzije mišića i tetiva potaknute ritmičkim strukturama iz zvučnika.


I to bi bilo sasvim točno jer ove godine tvoje meso u svemu onome house, na prekrasnoj Garden lokaciji Tisnog, izletje na četiri pozornice u The Garden Resortu, dva dnevna isplovljavanja party brodova i četiri aftera u legendarnom Barbarella's klubu pod otvorenim nebom, te sjajan chill program mira, tišine i centriranja za nove bjesove i plesove "MIndfulness". Pa kažeš, "OMG! Sjajno!" i od 9. do 14. kolovoza se nacrtaš na Defectedu gdje po tebi gmizi golema lineup zmija divnih, a u današnji "Tko je tko Defecteda" uvodimo Basement Jaxx s DJ setom, CamelPhat i Claptonea.Dva sjajna Britanca, Simon Ratcliffe and Felix Buxton, čine ono što voliš i poznaješ kao Basement Jaxx, ili pak alternativno kao Banana Kru, Jaques Da Booty, Summer Daze. Momci su se upoznali na brodu uz Masters At Work ploču, i od tada dalje plove zajedno. Ratcliffe tada u deep Latin funku, a Buxton na Chicago houseu, nisu ni slutili da će im ovaj brod promijeniti životne linije.


1994. nastaje Atlantic Jaxx Records, a dodatak podruma nailazi zbog lokacije Simonovog studija ispod zemlje. Nekoliko EP-a kasnije evoluiraju, razvijaju se, preklapaju umnažaju kroz  soul, jazz, reggae, house i sambu, ali dodaju i britanski punk i rave, dok je debitantski punokrvni album "Remedy" nosio raggae, disco i R'nB u pervertiranim uvijenim mutacijama. Ono što momci rade jest red u kaosu, glasovi, zvukovi i ideje koji djeluju šizofreno i stabilno, simultano te uzdrmavajući i stvarajući mjesto unutar trake na kojem je sve što misliš i osjećaš prihvaćeno i u redu. Basement Jaxx dolaze kao DJ set.


CamelPhat nimalo grbavo navigira scenom, penjući se njenim kaskadama posljednjih desetljeća. Ovaj alias skriva još jedan britanski duo koji si je u postignuća upisao i Grammy nominaciju, a lutaju kroz tech, techno, electronicu i house. Pomalo neobični identificiraju se sa svojom duhovnom životinjom deve koja, kako kažu: "može udarati u sva četiri smjera sa svakom nogom". Dečki su se upoznali 2008. i izdali prve zajedničke stvari na labelu Vice Records dvije godine kasnije, da bi 2014. potpisali sa Spinnin' Recordsom. S Elderbrookom surađuju na hit singlu "Cola" a po ljestvicama su se penjale i vlastite trake poput "Paradigm", "Constellations" i "Make 'Em Dance".


Pa kada se za svoju slobodu da živiš, voliš i plešeš boriš kandžama i kljunom zoveš Claptonea. Otvoren, eklektičan, neobičan napominje kako je nadahnut svom bukom svijeta, svime što proizvodi zvuk. Jedna od najutjecajnijih globalnih DJ figura pakira hitove i kofere tako za tišnjansko sunce. 2014. godine u audiosferu kliznuo je prvi album s kojeg se rodio globalni hit, remix Grammyjem nagrađivane jazz legende Gregoryja Portera.


Remix je odmah preuzeo BBC Radio 1 i postao jedna od najpopularnijih traka ibiškog pijeska koja sprema Claptone-u ponad kamina nagradu najboljeg producenta. Kojim nebom lete zlatne ptice? Zadržavaju se u blizini house oblaka sa štukaturom funka, soula, popa i daškom indiea. Zakrabuljen, zamaskiran, anoniman u masi tijela, slobodan u svojoj neprepoznatljivosti, Claptone dekonstruira kult ličnosti koji je pomeo suvremenu elektroničku glazbu i vraća se na ishodište onoga što je esencijalno - glazbi samoj.


Sve znaš, u kuži si, informiran si pa sada slobodno navrati na Entrio i pozovi ekipu jer rokamo grupni popust 3+1 free i uživaj pod suncem Tisnog.Koji je efekt Defecteda?