Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
Baner

MENT 2021: 9 dana, 30 izvođača, debate, radionice i specijaliteti

Utorak, 25 Svibanj 2021

U pet godina od svog nastanka, slovenski festival MENT stekao je reputaciju jednog od najznačajnijih europskih showcase festivala


Sedmo izdanje MENT festivala održat će se od 3. do 11. lipnja u Ljubljani (Kino Šiška, atrij Gradskog muzeja, Švicarija)Posljednjih godina festival je postao poznat po svojim bogatim i živopisnim trodnevnim događanjima u glavnom gradu Slovenije. U svjetlu nove društvene stvarnosti, pravila o pola kapaciteta i ostalih vladinih ograničenja, MENT 2021 će se održati tijekom devet glazbenih večeri u Kinu Šiška, Švicariji i atriju Gradskog muzeja Ljubljana s 30 slovenskih umjetnika i talenata iz Austrije, Italije, Hrvatske, Češke i Poljske.

MENT 2021 uglavnom je usmjeren na lokalne i regionalne umjetnike. Neki od onih koje valja izdvojiti uključuju slovenski prvijenac hrvatskog trap pop fenomena z ++, međunarodni AV projekt Laser Bros i premijere uživo jugoslavenskih potomaka novog vala Insan, art trap act Tsujigiri i ekscentrični ljubljanski kolektiv SBO.Konferencija MENT sastoji se od tri rasprave, tri radionice i dva međunarodna internetska događaja koja će se baviti lokalnim problemima, digitalizacijom, internetskim identitetom i raznim glazbenim platformama.

Ne zaboravimo na specijalnosti! Ove godine imat ćete priliku prisustvovati tradicionalnoj izložbi glazbenih postera MENT 5.0, radionici digitalnog osciloskopa Modul @ rnice, premijernoj izvedbi projekta Young Researches sa saksofonistom Lenartom De Bockom i predstavljanju prve kompilacije slovenske ambijentalne glazbe Senzorama vol. 1.

___#KONFERENCIJA

Konferencija MENT osmišljena je kako bi osnažila lokalne glazbenike, bendove i izdavače u digitalnoj sferi. Glavni dan konferencije, koji će se održati u srijedu, 9. lipnja, u Gradskom muzeju, podijeljen je u radionice i debate na slovenskom jeziku.

Tri radionice, koje su besplatne i zahtijevaju prethodnu registraciju, predstavit će različite segmente glazbene promocije: streaming platforme, društvene mreže i mrežno oglašavanje.

Naučit ćete kako maksimalno iskoristiti streaming platforme, kako učinkovito pristupiti stvaranju identiteta i sadržaja online te kako razviti uspješnu online reklamnu kampanju za svoj singl ili album.Konferencija uključuje tri javne rasprave usredotočene na relevantna pitanja glazbene industrije. Za dugim stolom MUSIC Slovenija sudjelovat ćete u raspravi o strategijama izvoza glazbe. Rasprava o unovčavanju Youtubea i streaming platformi u Sloveniji usredotočit će se na razloge zbog kojih toliko slovenskih autora i nositelja autorskih prava godišnje gubi tisuće eura digitalnog prihoda, koji ostaje u rukama korporacija. Kao odgovor na ova neobična vremena, treća rasprava koncentrirat će se na prednosti i nedostatke prijenosa uživo očima glazbenika, obožavatelja i organizatora, kao i na budućnost ovog formata u postpandemijskom svijetu.___ # POSEBNOSTI

Specijaliteti MENT-a istražuju odnose između glazbe, suvremene vizualne umjetnosti, tehnologije i zajednice.

appointMENT 5.0

1. lipnja, u galeriji DobraVaga održat će se tradicionalna izložba glazbenih plakata, 5.0, koja okuplja mlade slovenske likovne umjetnike i umjetnike MENT-a. U eri koja zahtijeva nove pristupe, appointMENT 5.0 se seli s prostora galerije na vanjske prostore i ulice. Plakati će zauzeti nekoliko različitih urbanih područja, vraćajući se svojoj primarnoj ulozi kao sredstvo obraćanja slučajnim prolaznicima.

Modul @ rnice x MENT: Izradite vlastiti ručni digitalni osciloskop

Sudionici dvodnevne radionice izgradit će vlastiti dvokanalni digitalni osciloskop WAVE2 kao svoj prvi korak u svijetu vektorske sinteze. Ručni uređaj ima dva ulazna kanala i dva izlaza pomoćnih funkcija generatora. To je zabavan mali uređaj koji se može koristiti za gledanje valnih oblika i elektronička mjerenja. Prijaviti se možete na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

SENZORAMA x MENT

U suradnji s radijskom emisijom Senzorama, ZARŠ Records predstavit će prvu kompilaciju slovenske ambijentalne glazbe „Senzorama vol. 1 ”, koja će premijerno izvedena uživo u nedjelju, 6. lipnja, u atriju Gradskog muzeja.

Young Researchers IV. – Lenart De Bock – steps

Kao vođena serija rezidencija, koncerata i performansa, projekt Young Researchers želi integrirati odabranog mladog umjetnika u profesionalno infrastrukturno i istraživačko okruženje. Jedan od ovogodišnjih rezidencijalnih umjetnika je saksofonist i skladatelj Lenart De Bock, koji trenutno završava studij na Kunstuniversität u Grazu. De Bock i njegova grupa predstavit će njegov projekt 'koraci'.Kao platforma, MENT podržava i promovira slovenske izvođače i autorska djela u inozemstvu, čineći to u sklopu INES-a (Inovacijska mreža showcase festivala), koji uključuje 18 europskih festivala, kao i kroz suradnju s drugim događanjima i pojedinim mjestima, na primjer Tallinn Tjedan glazbe (Estonija), ESNS (Nizozemska) i Pin Conference (Sjeverna Makedonija). U okviru aktivnosti platforme MENT, 50 slovenskih izvođača nastupalo je ukupno 162 puta na raznim stranim festivalima i mjestima u 16 različitih zemalja od 2014. godine.

U suradnji sa SIGIC-om (Slovenski glazbeni informativni centar), MENT od 2014. organizira predavanja i radionice o glazbenom poslovanju pod nazivom fundaMENT. Na njima sudjeluju domaći i strani glazbeni profesionalci koji s publikom dijele znanje. Do sada je u sklopu serije fundaMENT održano 20 predavanja i radionica. Više info o ulaznicama potražite ovdje.

LINE UP
Italian post-genre specialists 72-HOUR POST FIGHT, rising Czech singer-songwriter AMELIE SIBA, Slovenian sonic mystics ANA KRAVANJA & SAMO KUTIN, kosmiche electro-jazz fusionists ETCETERAL, Austrian leftfield pop act FARCE, dreamy neo soul duo FREEKIND, Italian vocalist and electronic music maverick GINEVRA NERVI, Slovenian pop soul charmer HAUPTMAN, Polish jazztronica trio IMMORTAL ONION, Yugoslav new wave descendants INSAN, transnational indie trio IN THE ATTIC, poetic Croatian singer-songwriter IVAN GROBENSKI, Slovenian master of string instruments IZTOK KOREN, Czech-Austrian AV project LASER BROS, trans-balkan indie trio LELEE, saxophone virtuoso LENART DE BOCK, veteran ambient music explorer MIROKI’I, up-and-coming electronic producer NICE TRICK, forward-looking hip-hop young blood NIKSON, Slovenian electronic music veteran NITZ, genre-defying Slovenian duo NOT EXACTLY LOST, Slovenian experimental harpist ROUGE-AH, eccentric Ljubljana collective SBO, Austrian feel-good indie pop quintet SHARKTANK, Croato-Slovenian nu jazz project TROKUT, art trap act TSUJIGIRI, contemporary Slovenian hip-hop champion VAZZ, local (t)rap scene wunderkind YNGFIREFLY, Balkan trap pop phenomenon z++ and the first lady of Slovenian rap ŽENA.

Raspored i satnicu svih glazbenih nastupa i radionica pronađite u našem kalendaru.