Baner

Nastavlja se glazbena priča Terranea

Utorak, 31 Svibanj 2011

Kako rastu temperature i ljeto nam kuca na vrata, tako i line-up ovog festivala iz Šibenika poprima svoj finalan izgled. Ali glazbena priča prvog izdanja glazbeno ekološkog festivala Terraneo 2011. još uvijek nije gotova; popis sa dvadeset i jednim glazbenim imenom postaje popis od dvadeset i pet.


LIARS_USA
Još danas zahvaljujemo Bogu što su se Angus Andrew (vokal, gitara) i Aaron Hemphill (gitara, perkusije, synth) prije više od jednog desetljeća tako dobro složili i odlučili osnovati bend Liars. Iako su prvenstveno stupili na njujoršku dance-punk scenu, nakon objavljenih 5 studijskih albuma teško da ih se može svrstati u jedan glazbeni žanr. Svaki album je priča za sebe, možemo reći da su dramatične te njihove metamorfoze od albuma do albuma, ali kada bi išli obuhvatiti njihov rad, rekli bismo da su u sferi art punka.

Nakon uspješnog debi albuma iz 2001. „They Threw Us All in a Trench and Stuck a Monument on Top“, koji je snimljen u dva dana, stekli su fundus obožavatelja i krenuli na turneju na kojoj su im se pridružili Pat Noecker (bas) i Ron Albertson (bubnjevi). Tek pri snimanju svog drugog studijskog albuma „They Were Wrong, So We Drowned“ pridružio im se studentski kolega Julian Gross (bubnjevi) koji čini i trenutnu postavu benda. Liarsi nisu tipičan bend, oni svakim svojim albumom pričaju jednu priču i uvode slušatelja u svoj psihotičan i često zbrkan svijet. Savršen dokaz tomu je i njihov posljednji album „Sisterworld“ iz 2010.


KONONO NO. 1_DRC
Konono no. 1 je zombo trance glazbeni sastav punog imena „L'orchestre folklorique T.P. Konono No1“ koji dolazi iz Konga, točnije Kinshasa. Osnovao ga je još davne 1978. talentirani svirač likembea i vozač kamiona Mawangu Mingiedi (koji je sada već zagazio u 70.-te godine). Pošto je pripadnik plemena Zambo, adaptirao je njihovu ritualnu glazbu koju izvodi bend sastavljen od 3 električna likembea sa vokalima, plesačima i udaraljkama napravljenima od sitnica sa otpada.
 
Internacionalnu popularnost stekli su (većinom od strane ljubitelja rocka i elektronske glazbe) 2004. svojim prvim studijskim albumom „Congotronics“, a ništa se po tom pitanju nije promjenilo niti sa njihovim posljednjim albumom "Assume Crash Position" koji . Surađivali su s poznatim glazbenim imenima: Björk, Herbie Hancock, kao i na Imagine projektu uz: Seala, Pink, India Arie, Jeff Beck i drugima.


CHAD vanGAALEN_CAN
Već smo se po popisu izvođača na ovogodišnjem Terraneu mogli uvjeriti da je Kanada prijestolnica indie-rocka. Iz kanadskog Calgary-ja nam dolazi još jedan osebujan glazbenik - Chad vanGaalen. On nije tipičan roker; živi mirnim obiteljskim životom sa ženom, dvoje djece i psom, rijetko izlazi iz svoga doma u kojemu neometano stvara i snima sve što ste ikada od njega imali priliku poslušati. Iako svakim albumom donosi nešto drugačije i ne boji se eksperimentirati sa različitim žanrovima, mogli bismo ga smjestiti negdje unutar indie-popa.

Već prvi studijski album „Infiniheart“ iz 2004. donio mu je svjetsku popularnost, pogotovo nakon što je potpisao za američku izdavačku kuću Sub Pop putem koje se njegova glazba mogla kupiti u cijelome svijetu. Svi slijedeći albumi su donosili još više, Skelliconnection (2006.) koji je naišao na odobravanje publike i kritike, i Soft Airplane (2008.) koji je nahvaljen u cijelome svijetu. Za njegov posljednji studijski album „Diaper Island“ koji je izašao 2011. možemo reći da je u potpunosti njegovih ruku djelo, pošto je osim glazbe zaslužan i za sve ilustracije, kao i one koje se koriste u njegovim video spotovima.  


LOLLOBRIGIDA_HR
Lollobrigidu je osnovala Ida Prester koja je 2003. godine napravila demo album na kojemu je ona bila autorica glazbe i tekstova i izvođač svih instrumentalnih i vokalnih dionica. Za live nastupe pridružuje joj se Natalija Dimčevski, a dinamični duo nastupa pod imenom Lollobrigida Girls. Nakon hrpe odrađenih gaža, potpisivanja ugovora sa DOP Records-om i samostalnih koncerata, 2006. u bendu nastupa velika promjena. Natalija odlazi iz benda, a na njeno mjesto dolazi Petra Cigoj; u isto vrijeme napušta se računalom generirana matrica koja je ranije služila kao glazbena podloga i uvode se živi instrumenti na kojima sviraju: Matej Končan Kleemar (sinth & e-gadgets), Ivan Levačić Levi (bubnjevi), Marko Turkalj (gitara) i Jernej Šavel (bas).
 
Projekt koji je započeo kao karaoke atrakcija izrastao je u više nego funkcionalan electro-pop-punk sastav sa dva uspješna studijska albuma: "Cartoon Explosion" iz 2005. i "Lollobrigida Inc." iz 2008. Oduševljeni njihovom glazbom biti će svi oni koji vole: kič, porno zvijezde, trash kraljice, lizalice, Eltona Johna, ružičaste slonove, Jackie Chana, kan-kan, Crystal & Alexis, disco, slatkiše i tomu slično.


Prodajna mjesta:
Šibenik - Dallas Music Shop
Zagreb - Dirty Old Shop, klub Purgeraj, prodavaonice Eventima
Eventim - Hrvatska, Slovenija, BiH, Srbija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Rumunjska (točan popis svih zemalja u sustavu i prodajnih mjesta u pojedinoj zemlji potražite na www.eventim.hr)

Nastavlja se glazbena priča Terranea