Skip to main content
  • 25.01.2018.

Novo izdanje austrijskog Elevate festivala na ivici proljeća!

Od svega što smo ikada bili preko onoga tko i što smo sada i prema svim stvarima za koje ljudskost još nosi potencijal vodile su postepene elevacije onoga što smatramo vrijednim.

Piše: 

Na nekoliko sfera socijalnog tanga koji te oblikuje usmjerio se ujedno im sada već masivan, austrijski Elevate festival koji za sebe u Grazu uzima temporalnu krišku 2018. od 28. veljače da 4. ožujka. Elevate se rađa u kolektivno kao onaj koji skida kapu alternativnoj glazbi i umjetnosti uz rijetko viđenu festivalsku komponentu političkog aktivizma i obrazovanja koja se ove godine budi pod istraživanjem preklapanja tema rizika I hrabrosti. Znaš već da tebe možda za politiku nije briga, ali nju svakako jest briga za tebe kao objekt pa je najbolja obrana protiv toga da si nesluteći pijun obrazovanje. Na potpornjima hrabre i radikalne samoekspresije umjetnika se podržava i ohrabruje u ideji da je stage mjesto eksperimenta i da bi oko trebalo bit usmjereno na budućnost, kako žanra i njegovih mogućnosti u interdisciplinarnom povezivanju s umjetnošću tako i tvoje homo politicus persone.

Elevate tako velikim zamasima kreće prema novim i neistraženim obalama u labosu zvuka, slike, audiovizualnih testiranja i misli u Forum Stadtparku kao i okolnim lokalitetima Schloßberga, Mausoleja i Orpheuma. Pa će tako pretproljetni osvit buđenja iz zimskog sna i homeostaze tišine biti razbijen kroz open air techno delikatese danju, Mauzolej će biti mjesto tišine ispresijecano artističkim zvukovnim formama i harmonijama  nešto drskije smještenim izvan onoga na što si navikao, a Orpheum će se pobrinuti za interdisciplinarna hibridiziranja i A/V akrobacije.

Festival će 28. veljače tako u Orpheumu otvoriti  Waelder, B.Fleischmann i Sánchez-Chiong/Koenig, a techno će proći dva desetljeća povijesti uz već sasvim suverene predvodnike krda DJ Kozea, Romana Flügela i Steffi, umjetnički izleti uključit neprostorne instalacije, zvučni zid, vizualne umjetnosti, svjetlosne skulpture, meditativne eksfolijacije svakodnevice u Mauzoleju, a naći će se ovdje i LGBT hip-hop Njujorčani, ponešto rapa, poliritmičke techno strukturalizacije i teški industrijski mašinski zvukovi.

Kako su dani nakrcani i svi umjetnici koji parkiraju pete na ovogodišnji Elevate stižu  posebnom osobnom povijesti i disparatnim, a ipak idejno komparativnim, izričajima detaljno se u istraživanje možeš zakopati u dokumentu OVDJE dok je konkretni glazbeni line up po lokacijama dostupan na službenim stranicama OVDJE. Izuzetno se ponosno možeš i busnuti u prsa jer Elevate prima I feelipu, zagrebačku undergorund heroinu, članicu CFSN-a i disko404-a stacioniranog u Grazu, koja dane provodi orbitirajući oko srca basa i 130 bpm-a, dok A/V majstorije preuzima Zagrepčanin Vedran Kolac, aka Onoxo, eksperimentirajući sa sintetiziranjem digitalnog videa s svjetlom i zvukom te je ujedno i jedan od suvlasnika MOE interaktivnih instalacija – studija koji surađuje s glazbenim festivalima i galerijama već 15 godina.

Upadi stižu u varijacijama od jednokratnih karata na vratima, preko cjelodnevnih opcija ili pak daleko najisplativije festivalske i kreću se od samo 6 Eura direktno na vratima eventa pa do 85 Eura za festivalsku ulaznicu, a nabaviti ih možeš baš TU. Kako je znanje ono koje bi trebalo biti univerzalno dostupno u novoj eri mladih ljudi koji žele mijenjati svijet, sva predavanja, radionice, filmske projekcije i diskusije ostavljaju ulaz besplatnim i cijene se odnose samo na glazbene i umjetničke evente.

Baš sve ostalo što bi te moglo zanimati za ovaj glazbeno-umjetnički skok do susjeda osjeti se slobodnim potražiti na službenom lijevku informacija niže: https://elevate.at/en/

 

sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2