Skip to main content

Od pokreta otpora do svjetskog glasa Pariz slavi 18. Techno Parade

Koncept Techno Paradea potekao je iz Njemačke, a klicu u Francusku je otpuhao baš vjetar otpora.

Piše: 


Transplatacija se dogodila nakon što je 1996. u zadnji tren otkazan festival "Polaris" jer se Lyon bojao povezanosti tek ničuće glazbene scene s drogama i izgredima. Sponzorska organizacija parade, Technopol, formirana je tako upravo kao odgovor na ovu vladinu represiju i od tada brani žanr postavljajući paradu svake godine od 1998.

FRENCH TOUCH
Od tada nadalje francuski techno je stvorio svoj vlastiti bogati zvuk na koji je britanski tisak zalijepio etiketu "French Touch".Od sredine devedesetih promijenio se i način na koji vladajući gledaju ovaj glazbeni event pa je tako i Ministarstvo kulture priskočilo u pomoć sa financiranjem festivala. Ovo je sudbina svih kulturno umjetničkih pokretaotpor, prihvaćanje i na posljetku slavljenje. Na Techno Paradeu svake godine sudjeluje od 15 do 20 opremljenih kola na kojima se pušta glazba najpopularnijih svjetskih DJ-eva, poput Boba Sinclara, Davida Guette, Afrojacka, Juana Atkinsa, Agorie, Cassiusa, Dana Ghenacia itd.
{youtube}wDAV1VgiSYk{/youtube}

400.000 POSJETITELJA
Tijekom dana na ulicama Pariza okuplja se oko 400.000 posjetitelja iz svih dijelova svijeta, uglavnom ljubitelji elektroničke glazbe koji plešu i pozdravljaju dolaske 20-tak različitih moderno opremljenih kamiona. Kamioni su zvučno i svjetlosno opremljeni s binom, bannerima, video zidovima i DJ stageom na kojem sviraju različiti umjetnici. Uoči Techno Paradea održava se Paris Electronic Week – tjedan na kojem se predstavljaju različiti klubovi, koncepti i festivali u noćnim klubovima francuskog glavnog grada.
{youtube}JffEFZn96J4{/youtube}

Jedan od sudionika savršeno je sabio svoje iskustvo događaja koji unatoč futurističkim zvucima još uvijek nevjerojatno vuče na iskonske tribalne sugestije zajedništva: "Beat je tako glasan da vas udari u trbuh; jedina stvar koju možete je poslušati ga i plesati."

Subota, 24.09. od 12h – We are Techno Parade

disco fever mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 2