Baner

Organizatori Ultre traže Split još 5, 6... 10 milijuna kuna i prijete otkazivanjem!

Utorak, 18 Travanj 2017

Odlučiš li u jednom trenu arogantno i samostalno o svojoj vlastitoj vrijednosti i smatraš li moralno-etičke margine samo sugestijama, ucjena se čini kao sjajna i ni po čemu sporna metoda pregovora.


Pa tako nije ni problem na sastanku od grada domaćina tražiti labavo procijenjenu cifru od 5 do 10 milijuna koji bi navodno zacementirali održavanje ovogodišnjeg izdanja megafestivala od 14. do 16. srpnja. U Ministarstvu turizma se u četvrtak pod vodstvom ministra Garija Capellija,našao direktor HTZ-a Ratomir Ivičić, predstavnici grada Splita, gradske i županijske turističke zajednice kao i predstavnici hrvatskih vlasnika licence. Na sastanku su se još zatekli i dr. Branka Ramljak, povjerenica za Grad Split s pročelnicom za financije Ljiljanom Vučetić, Alijana Vukšić, direktorica TZ-a Split, Joško Stella, direktor županijskog TZ-a i Stipe Čogelja, v.d. pročelnika za turizam i pomorstvo Županije Splitsko-dalmatinske.Iza zatvorenih vrata vijećalo se 3 sata raspravama, prezentacijama i uvjeravanjima da bi izašli bez konkretnog dogovora, a neslužbena informacija kaže kako organizatori inzistiraju na dodatnim milijunima koji su nužni za održavanja spektakla, navodno poduprtim time da su američki partneri povećali cijenu ugovora za franšizu. Da bi cirkuski šator bio posebice čvrsto razapet ponad sastanka osigurala je činjenica da se, kako navodi Slobodna Dalmacija: " hrvatski organizatori 'Ultre' ove godine nisu u predviđenom roku javili na javne natječaje HTZ-a i lokalnih turističkih zajednica za sufinanciranje manifestacija, iz kojih su im se proteklih godina odobravala sredstva za festival.

Tako je lani Grad Split dao organizatorima 2 milijuna kuna, od čega 400 tisuća u novcu, a ostalo u komunalnim i ostalim uslugama gradskih tvrtki. Turistička zajednica grada dala je lani 200 tisuća kuna, a TZ županije još 350 tisuća kuna. Na slične su iznose bili spremni i ove godine, no to organizatorima nije dovoljno".


Dok su organizatori Ultre svoja potraživanja temeljili na tome da Ultra u Splitu generira potrošnju od 288 milijuna kuna s 35000 posjetitelja dnevno koji troše po 200 eura i osiguravaju 300 000 noćenja i 140 000 obroka u ugostiteljskim objektima. Dodaju ujedno kako je broj kreveta u privatnom smještaju porastao za 422 posto a broj noćenja u srpnju veći je za 250 % kroz protekle 4 godine. kada podvuku debelu crtu zbrajanja dolaze do toga da je ukupni BDP koji Ultra puca u vene grada oko 450 milijuna. Spremnost Splita da zadrži festival je očita no čini se da nema nikakvih mogućnosti da se potraživani iznosi osiguraju.Organizatori nisu tražili samo novac već i smanjene cijene smještaja za posjetitelje Ultre kao i dio prihoda zračne luke Split, kojoj povećavaju promet za vrijeme trajanja festivala. Zavrzlame se nastavlja samo tri mjeseca do održavanja, no ideja otkazivanja čini se pomalo nemogućom jer je kupljeno već 20 000 ulaznica i na službenim strancima kupnja je dostupna i dalje, kao i točna satnica i lokacijska podjela festivala.

Rješenja su gotovo uvijek mnogostruka, možda je moguće odgoditi plaćanje razlike u cijeni poskupljenja franšize dok festival ne prođe, ili platiti Ultri po kraju festivala kada će Split biti bogatiji za debelu BDP liniju ili jednostavno festivalu koji bi volio izbjeći skandal bez pregovaranja i podrivanja leđa reći da grad ne reagira na ucjene i da se ovako ne posluje samo nekoliko mjeseci do održavanja.

Pa koliko duboko će rezati ova razmirica na panorami splitskog ljeta ostaje za vidjeti!

 Izvor: Slobodna Dalmacija

Organizatori Ultre traže Split još 5, 6... 10 milijuna kuna i prijete otkazivanjem!