Baner

Ovo je način na koji Nizozemska pokušava spasiti festivalsku sezonu

Srijeda, 23 Prosinac 2020

U Nizozemskoj je u tijeku priprema aplikacije za brze testove na korona virus kojima će se testirati posjetitelji nadolazećih evenata u siječnju i veljači.


Eventi će se održati u Ziggo Domeu smještenom u Amsterdamu i na festivalima Lowlands i Defqon. Pieter Lubberts, voditelj Fieldlaba zaslužnog za organizaciju evenata navodi kako su primjenu brzih testova isprobali u praksi prošli tjedan.Michael Guntenaar, glavni direktor za digitalna pitanja u tvrtki ID&T i suodgovoran za nastanak aplikacije, koja bi takvu vrstu testova trebala omogućiti, objašnjava da prilikom kupnje karte za određeni event posjetitelji putem aplikacije odmah zakazuju termin za brzi test na koronu, a testiranje će se odviti na prvom dostupnom mjestu namijenjenom u tu svrhu.

Aplikacija se služiti kao legitimna potvrda da posjetitelji nisu zaraženi virusom, a poslije izvršenog testiranja ulazak na event će biti dopušten samo posjetiteljima koji su negativno testirani na koronu. Nakon provedenog testiranja i negativnog nalaza pravilo držanja razmaka od jednog i pol metra moglo bi se odbaciti i mogao bi se organizirati siguran događaj.

Nadalje s negativnim rezultatom zabilježenim u aplikaciji posjetitelji mogu, na primjer, ne samo ući na festival tijekom određenog razdoblja, već i u kino, restoran ili kazalište, a podaci u aplikaciji će se nakon određenog vremenskog razmaka trebati obnoviti i testiranje na korona virus će se ponovno izvršiti. Ako se sustav testiranja i aplikacija pokažu funkcionalnima, glazbena scena mogla bi konačno zaživjeti nakon dugo vremena restrikcija i mirovanja.

Ovo je način na koji Nizozemska pokušava spasiti festivalsku sezonu