Skip to main content
  • 27.05.2017.

Počinje Movement Detroit!

Sve što se kreće živi, ono što stagnira umire. Pokret je ultimativni uvjet života i napretka, a spojiš li ga još s ritmom na panorami jednoga od na najplodnijih glazbenih gradova globalne povijesti elektronike imaš Movement Detroit.


Klica festivala koji je započeo davne 2000. na industrijskoj pozadini Detroita pod nazivom DEMF, preselila se zatim u Torino da bi posljedično dobila i novi izdanak na Europskom tlu i to baš u Hrvatskoj pod nazivom Movement Croatia. No sada smo ovdje za inačicu koja dere na domaćem tlu od danas, 27. svibnja, pa do 29. unutar lokacije Hart Plaze. Kako to obično biva, ako je pred tobom golema trpeza lijepog i dobrog upadaš u zamku rođenu paralelno s usponom kapitalizma i konzumerističkih inklinacija nezasitne glutomanije – paralizu izbora. Ali kako bi poslužili kao deparalitici unutar izbora od preko 110 zakazanih performansa diseminiranih preko 6 pozornica, uzeli smo sito i prosijali ostavljajući samo finu prašinu koja se, kako znaš, za dobrim konjima diže.

Subotnja preporuka suzila je ponuđeno na nekoliko imena koja sugeriraju da Movement ove godine vadi na stol sve karte pa ćeš tako moći uhvatiti Altona Millera, duboko iz temelja Detroitskog house podzemlja. Ujedno je i osnivač Music Institutea u Detroitu – prvog službeno priznatog svjetskog techno kluba i hvataš ga od 15 do 16  sati na Made in Detroit Stageu.

Slijedi gospodin Pullen iz drugog vala detroitskog techna, a u rasponu koji do techna vodi stoji sve od rijetkog disca do housea. Hvataš ga od 19.30 do 9 na Star Gate presented by Thump pozornici.

Jedan od najistaknutijih nastupa ovogodišnjeg Movementa je novo spajanje Bellevilške trojke i rijetka prilika da se Juan Atkins, Kevin Saunderson i Derrick May uhvate na okupu, magija trojce koji su stvorili žanr počinje u 21 i njihov si do 22:30 na Movement Main Stageu.

Slasni live set stiže od njima posebno naklonjenog eksperimentatora Rooberta Hooda. Nije neobično da jašeš podton gospela ovoga stvarnog legitimnog svećenika, tako je, želiš li se ženiti pod floorom, Robert ti to može srediti. Za brzi basom nakrcani beat moliš od 23 do ponoći na Pyramid Stageu.

Popodne nedjelje starta uz čovjeka koji posjeduje preko 80 000 ploča. To je sasvim ludo pa nije neobično da je ovaj čovjek baš DJ Psycho koji nema nikakav problem da ti u set usadi sve od techna, klasičnog hip hopa i ako budeš dobar možda zaluta i AC/DC. Loviš ga od 16.30 do 17.30 na Main Stageu.

Curtis Jones, alter ega mu Green Velvet li tebi poznatiji kao Cajmere onaj je koji je oblikovao klupski zvuk prelaska stoljeća. Toliko funky i zarazan da t trake danima ne izlaze iz glave nakon partyja, a novo sijanje sjećanja kreće od 19. do 20.30 na Star Gate Presented by Thump pozornici.

Na Main Stageu Movementa od 22.30 do ponoći stiže nešto neobično, EDM-čanin koji se rascijepio u techno personu pod nazivom Testpilot, a krije Joela kojega već poznaješ u mainstreamu kao Deadmau5-a. Ovo će biti prvi puta da se pojavljuje na stageu sam u ovoj formi, a uživo si ga mogao čuti još samo 2013. u b2b-u s Hawtinom.

Ponedjeljak nastavlja istim silnicama sjajnog a za tebe izdvajano DJ Harveya, gospodina koji je ubacio pipke u oblikovanje britanskog disca, garagea i housea, i koji nimalo sramežljivo vuče paralele jeka hip hopa i rocka. kao onaj koji jednako lako odlazi u chill i šizoidnu energiju savršen je popodnevni odabir na Star Gate pozornici od 14 do 17 sati.

U priču upada i Carl Craig Versus Synthesizer Ensemble, novim projektom u kojem techno spaja s klasičnom orkestracijom i reže uz put debelo do krojena samog detroitskog zvuka. Novi pogled na staro uvijek donosi nova saznanja, a gospodin Craig ima vremenski prozor od 20:55 – 21:55 na Main Stageu.

Od 22 do ponoći na Pyramid Stageu je pak onaj koji bi bas trebao nositi kao srednje ime – njemački techno metronom Chris Liebing. Stvara zvuk za onaj najmračniji najopskurniji techno party u napuštenom mraččnom skladištu, no ovoga puta selimo ravno do obale rijeke.

Na puni raspored skokni na službene stranice ovdje ili pak ostani povezan u Facebook petlji. Sretan vam početak Movementa Detroit  dragi naši.

wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop