Skip to main content
  • 25.09.2014.

Program desetog izdanja Festivala 25 FPS

Izoštrite čula i otvorite umove jer je danas, četvrtak 25. rujna prvi dan desetog, rođendanskog izdanja Festivala 25 FPS koji će do nedjelje 28. rujna okupirati zagrebačko Kino SC, piše portal vizkultura.hr.

Piše: 


Prvi natjecateljski program Festivala 25 FPS Kino-svemir kreće odmah nakon kratke ceremonije otvaranja Festivala u 19 sati i vodi nas na uzbudljivu ekspediciju: od čudesnog labirinta tamne sobe Billy Roisz, noirovskim vedutama Teheranđelesa Arasha Nassirija i otkrivanja neslućenih mogućnosti kratke šetnje prirodom u Magli – Prolazu #14 Alexandrea Larosea, do budućnosti koja već traje u medicinskom SF spektaklu Da Vinci Yurija Ancaranija.
{youtube}bzbu1WdmDLU{/youtube}

Nakon svemirskih putovanja opustit ćemo se čitajući između redaka uz četiri metode dekonstrukcije filma u programu Konkurencija 2: Kino rastvaranja (21.00 h). Laure Provost spaja filmsku fikciju i likovnu baštinu u Turnerovom nagradom ovjenčanom Wantee, Michael Moshe Dahan kreira konceptualni in memoriam analognom mediju, prošlogodišnja članica žirija Laida Lertxundi pretvara film u otisak književnog teksta, a Elisabeth Caravella žanr internetskog tutoriala rastvara sintaksom žanrovskog filma. Ne zaboravite da na svakom programu konkurencije imate priliku izabrati kandidata za nagradu publike. Kino SC: dođite, upoznajte se s autorima i uživajte u filmovima!

Isti dan u 23 sata u sklopu programa Expanded Cinema ne propustite audiovizualni performans Covex u kojem nizozemski dvojac Joris Stijbos / Yamila Ríos istražuje kombinacije elektroakustičnog zvuka s apstraktnim svjetlosnim krajolicima. Sinergija njihovog violončela i optičkog lasera rezultirat će spektakularanim vatrometom zvukova, boja i oblika koji se rađaju, razvijaju i transformiraju uživo pred očima i ušima publike.
{youtube}R7JQeXh09YQ{/youtube}

Da Vinci, Yurij Ancarani
Petak, subota i nedjelja na Festivalu 25 FPS donose preostala četiri programa Konkurencije, dva iznimna programa Expanded Cinema – u petak će punokrvni animatorski rock’n'roll show Let Your Light Shine izvesti Jodie Mack, u nedjelju će veliki eksperimentalni autor Peter Kubelka uprizoriti svoj Monument Film, svojevrsni spomenik filmu izveden u samo nekoliko svjetskih gradova.

sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2