Skip to main content
  • 16.08.2018.

Regionalci i domaći deru opne Dimensionsa 2018.!

Zamisli plohu tako apsolutno fascinantne predane plosnatosti da je debljina atoma sasvim smiješni gorostas. U ovom plošnosvijetu dimenzije izvan širine i dužine predmeta ne postoje i sva bića u njima jednako su 2D… više manje slično kao bilo koje javno političko obraćanje.

Piše: 


Ovakvu zemlju zamislio je Edwin Abbott u svojoj noveli "A Romance of Many Dimensions" i Carl Sagan ju je kasnije iskoristio kako bi ti probao objasniti 4D dimenziju. No, ti živiš u mnogo mnogo više i savršeno jako želiš uzeti sve što ovaj život pruža u prostoru-vremenu koje okupiraš. Pa ovaj multidimenzionalni klizač tebe kliže u Pulu kroz subatomsko, mikro, makro i giga, kroz sve redove veličine i preklapanja dimenzionalnog pereca da bi od 30. kolovoza do 2. rujna plesao među kamenjem tvrđe Punta Christo na Dimensions Festivalu

Sve što si ikada želio vidjeti i znati sve što si ikada želio biti u jednoj od beskonačnih dimenzionalnih inačica odigrano je i proigrano, dogodilo se, događa se ili će se dogoditi, ali ovaj ti zarobljen u ovdje i sada voli svoje kada oni vole ono što rade i to vraški dobro. Uz golemi internacionalni lineup, Dimension ti dovodi odrasle na tvojim ulicama i tvojim lokaciono-temporalnim oznakama pa su s tobom kroz dane i noći: Ilija Rudman, Petar Dundov, Eddy Ramich, Skeptik, Mimi, DJ Labud te Jan Kinčl & Regis Kattie, zatim Felver b2b Jogarde, Insolate b2b Volster, Borut Cvajner, Avoid također znan i kao Vladimir Ačić, te Roli.

Ilija Rudman je arheolog domaćeg i globalnog disco undergrounda s gotovo dva desetljeća staža za pultom, predvodnik nudisco/house crossover scene i tip kojeg si mogao zateći i za pultom Fabrica ime je koje nalaziš na lineupima najvećih festivalskih lineupa i onaj koji je u zvučno poslao preko 70 izdanja. Od 2002. vlastoručno vodi i vlastiti Red Music label, a od 2015. i uspješni Imogen Recordings.

Petar Dundov opravdava svoje ime kao stijena domaće elektronike. Danas iza sebe ima veliki broj 12” singlova, te pet samostalnih albuma, na kojima je prema brojnim kritičarima techno glazbu uzdignuo na viši stupanj pa je tako njegov harmonični techno uspoređivan s radovima skladatelja poput Phillipa Glassa ili Jean Michela Jarra.

Naš Eddy Ramich iskusni je starosjedilac na sceni, četvrt stoljeća iza pulta, arhitekt radiofrekvencija, producent i DJ koji je zajahao prvi val elektroničke glazbe u Hrvatskoj ranih 90-ih. Rast, učenje, eksperiment i guranje granica u 25 godina karijere pokazali su nam kako to zvuči kada glazbu živiš iz dana u dan. Eddy ne diskriminira žanrove već je istražio sve od disca, čistog housea, dubstepa pa sve do usijanog vrućeg jazza, a u radijskoj redakciji radija 101 otvarao ti je nove svjetove.

"Ja sam između ostalog odrastao na post-punku, ranoj elektronici i industrijskom zvuku i to izlazi na vidjelo kroz Skeptika. Skeptik je preuzeo taj dio koji nisam imao prilike često pokazivati i mislim da je pravo vrijeme za to". – kaže Pero Fullhouse, u novijoj inačici sebe poznatiji plesnome puku kao neto mračniji Skeptik. Skeptik je eksperimentalan,subverzivan, preispitivajući, hipnotički, industrijski. Skeptik je Pero 2.0.

Mimi je poznat po vrsnoj tehnici za DJ pultom koju prezentira isključivo s vinila čime se u današnje vrijeme može pohvaliti malo DJa. A da je on na dobrome glasu potvrđuje i magazin Data Transmission koji ga je uvrstio u pet izvođača za koje trebate znati, dok je Labud Mimijev kolega, član skupine mladih entuzijasta Ekstrakt koja se bavi organizacijom rave okupljanja na području tvog rasplesanog glavnog grada.

Još jedan ušno/dušni oblizek podija jest divna suradnja hrvatsko-francuskog deep house/jazz dua koji čine polariteti Jana Kinčla i Regisa Kattiea. Ova plodna spojka urodila je već debijem „In Plain Sight“ albuma izdanog s PDV-a, a tu je i Felver.

Preko četvrt stoljeća od stupanja nad podije s Cosmic Disco noćima u Aquarisu, Felver je postao i ostao jedan od protagonista zagrebačke klupske i house scene. Kao DJ, domaćin, organizator, vizionar, u klubu, na festivalu, na radiju, obali ili kopnu senzibilnost setova onoga koji za glazbu živi utisnula je pečat regionalnoj elektronici. Felver se leđa o leđa oslanja u b2b setu s Jogardeom kojeg poznaješ kao legendarnog DJ-a, producenta, osnivača poznatih Freilauf klupskih večeri, vlasnika record shopa i galerije Bon Ton u Zagrebu, te programskog direktora i rezident legendarnog najplesnijeg zagrebačkog grotla- Mastersa.

Pod paskom struje, techna, klubova, podija, noći i ritma jedna osječka Sunčica odrastala je kroz zvučne arheologije elektronike kao Miss Sunshine, da bi evoluirala u novi svjetlosni topli i mudriji protooblik – Insolate. Uz preko 20. godina techno dijaloga, nebrojenih ritam mašine, pulteva, istraživanja, saznavanja i življenja u svijetu u kojem glazba ruši imaginarne crte nacionalnih granica, Insolate je ujedno postala i ponosna iskra koja je zapalila Traum da bi se na Dimensionsu spojila b2b s Volsterom, koji je posljednjih nekoliko godina postepeno stasao u jednu od zapaženijih figura hrvatske elektroničke scene, ostavljajući svoj potpis kroz produkciju, dj-ing, organizaciju evenata, te od nedavno i pokretanjem vlastitog vinyl labela, Out of Place.

Rođeni Puljanin,gospodin Cvajner stoji kao ponosni tata Vakuma, na mjestu gdje je suprotno imenu sve punije no što je ikada bilo. Pridružuje se i Avoid aka Vladimir Ačić koji je svoju reputaciju respektabilnog techno DJ i producenta stekao kroz eksplozivne energične setove, a djelovao je i kao profesor DJ-inga u glazbenoj školi Kulturno Sklonište.

Regionalne festivalske ulaznice koje vrijede za četiri festivalska dana i noći na tvrđavi Puna Christo (ne uključujući koncert otvorenja) mogu se pronaći ovdje, te putem Entrio sistema i na Entrio prodajnim mjestima.

Regionalne ulaznice za Dimensions 2018

>Prati Dimensions virtualno<
[FB]
[TW]
[YT]

[Dimensions Recordings]

sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk