Skip to main content

Skriveni dragulji Amsterdam Dance Eventa 2018.

23. godina rasta, truda i povezivanja svijeta glazbom, tehnologijom i inovacijom – ovo je Amsterdam Dance Event – od milja ADE.

Piše: 


Na pet dana, od 17. – 21. listopada amsterdamsko gradsko srce iznova postaje najplesnija meka Europe uz golemi non stop party, koji u svoje svrhe jednako kao i zabavu ubraja obrazovanje i tehnološki napredak pod paskom tona. Raspored je razgranati korijen koji upija od svega što vrijedi biti upijeno i račva se na preko 150 lokacija koje variraju od golemih hala za festivalske glazbene evente do malih lokacija za razgovore, panele, edukacije i gotovo privatno plesno iskustvo.

Pa za vas introvertirane glazboljupce, gotovo agorafobično protivne golemim masama ljudi, ADE je iščupao nekoliko nepropustljivih intimnih lokaliteta na kojima će živjeti ADE hidra, gdje dođeš, budeš i slušaš, sam u masi, jednako komotan kao u vlastitome domu. Pa kaže:

BRET zgrada od crveno obojenih sanduka u Sloterdjku opisana je kao "oaza unutar betonske džungle" koja će na ADE petak ugostiti PIV za festivalsku večer uz Chrisa Stussya, Prunka, Sinjoa i druge, a The Tribe u subotu ugošćuje francuski kolektiv Yoyaku.

Cinetol je jedno od onih eklektičnih mjesta za postmodernog pojedinca, renesansnog umjetnostima naklonjenog tebe, jedan prostor za kreativne eksperimente i probe koji je ujedno registriran kao nacionalni spomenik. Ovdje će GIANT STEPS, putujući Soundsystem pod paskom Brillianta Cornersa u suradnji s Analogue Foundation, ponijeti tri noći u kolaboraciji s Red Light Radiom, Music From Memory i Rush Hourom. Cilj je stvoriti atmosferu slobode, ugode i zajedništva.

Club YOLO & The Web – dva su najnovija amsterdamska LGBTQ okupljališta koja će ove godine imati svoje ADE debi. Yolo će ugostiti 7 showcasea uključujući i one za Deep Sugar, Ibiza Sensations, Sound of Blackness. Web će naprotiv ugostiti Women of House  u četvrtak, s isključivo ženama za pultom a tu će se zateći i  Katya Gabeli, Terri B! i Vanita.

HoogtIJ Amsterdam sasvim je jedinstven – staklenik na vrhu zgrade bliz rijeke IJ, koji je također ovogodišnji novopridošlica ADE lokacija s dva dnevna eventa uz Likeminded s DJ Masda, Questa i KRN-a u subotu i Draaimolen uz Bundle of Joy (Barnt & Superpitcher) u nedjelju.

Le Nouveau Riche stoji u centru Amsterdama, povijesna lokacija ustanovljena davne davne 1883. koja će ugosti čak 9 showcasea u suradnjama s Be As One, Halocyan Records i Purveyor Underground, a među 60 umjetnika slušat će se Joran van Pol, Kaiserdisco i Joey Beltram. No za finale Le Nouveau Riche ujedno ima i vlastiti ADE party zatvaranja.

Recycle Lounge Gallery Club – 2008. ovaj bivši centar za azilante prenamijenjen je u studentsko društvo i dobio je naziv koji nosi danas. U subotu vodi posjetitelje alejom nizozemskih house sjećanja od 90 do danas. Jaydee & Friends Dijkbreuk Clubnight u te svrhe poziva Marka van Dalea, Marcella, Jaydee i pregršt drugih.

S105 stara je učionica u bivšoj školskoj zgradi na zapadu Amsterdama. DE School kako je uglavnom poznata, baza je amsterdamske platforme Subbacultcha, koja će u četvrtak ugostiti How To Dress Well: jednočlani projekt eksperimentalnog glazbenika Toma Krella, a petak je rezerviran za  Die Wilde Jagd.

San Francisco jest bar i klub u blizini lascivne slavne četvrti crvenih svjetiljki. U subotu ugošćuju europsko/azijski sliv otvorenog DJ seta Frantastic Sounds in Little China. Ovaj prostor ujedno je poznat po Basement Rave sessionima koje ugošćuje susjedni Mary Go Wild, a prethodne godine su se pojavili i  Dubfire, Tripeo i Mirella Kroes.

SEXYLAND ima prilično neobičnu inovativnu šprancu, a to je da svaki dan u godini mijenja vlasnika i program se slaže prema vlasnikovim željama pa se ovdje može zateći bilo što od plesnih eventa do umjetničkih ekshibicija i za ovaj koncept su 2017. odnijeli nagradu na Dutch Culture Price kao pohvalna nova kulturološka praksa. Kroz pet evenata ugostit će, između ostalih i Boys Noize, Joost van Bellena, Mr. Wixa i Young Marcoa.

The Rolling Rock Kitchen je bar nalik hangaru koji je inicijalno trebao biti fotostudio, da bi danas glazba i vizualno zajedno gradili njegovu priču, pa će kroz subotu i nedjelju na dva eventa petka i subote gosti moći poslušati  Moody Mehrana, Ofra, upsammyja, Woodyja’92.

Waterkant je lokacija inspirirana Paramariboom, glavnim gradom bivše nizozemske kolonije Surinama. Dom egzotičnih partija na prema vodi okrenutoj terasi postat će mjesto tropskih korijenima elektronike uz KD-a u petak i Afrolosjes u subotu.

Pa sada ako te golica, ako te neumoljivo škaklja ispod kože po karte za festivalski dio priče skočiš ovdje, po ADE Pass, s kojim imaš pristup apsolutno svemu od edukativno/konferencijske polutke, ovdje, a čitavu golemu zmiju programa najočekivanijeg svjetskog elektroničkog tjedna pogledaj ovdje. Pa za sve vas s koferom na standbyu enjoy, a ostali će pratiti rasplete i gušte zajedno s našim okom.

hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web